Magyar Nemzet: Kétezer adórendőr lepheti el az országot

Vágólapra másolva!
Akár kétezer ember is munkát kaphat a az új kormány terveiben szereplő adórendőrségnél - írja a szombati Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A vám- és adóhatóság tervezett összevonása után létrejövő adórendőrségnél legalább ezer nyomozó állhat munkába. Az új szervezet várhatóan a vámhatóság jelenleg 1100 főből álló nyomozójára támaszkodhat.

A Magyar Nemzet szombati száma szerint feltételezhető, hogy az ezerfős létszám emelkedni fog, egyrészt a területen tapasztalatot szerzett adóhivatali dolgozók átcsoportosításával, másfelől az többi bűnüldöző zervezettől érkező nyomzókkal. Ebből adódóan akár kétezer főnek is munkát adhat az adórendőrség, amely elsősorban a feketegazdaság felszámolásával és az adóelkerülők lebuktatásával foglalkozik majd.

Egyeztetne a szakszervezet

A vám- és adóhatóság összevonásáról tárgyalni szeretne a kormánnyal a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete, amely levélben összegezte javaslatait - mondta Holecz Gábor, az érdekképviseleti szervezet vezetője.

A szakszervezet kéri az új kormányt, ne csökkentse a dolgozói létszámot, emellett magasabb fizetésre tesz javaslatot, illetve szeretné elérni, hogy a vámosok a jelenleginél több ügyben, bűncselekményben nyomozhassanak és az eljárásokban a mostaninál szélesebb jogosítványaik legyenek. A szakszrvezet egyúttal jelezte, hogy a szerencsejáték-szervezés és a borászat ellenőrzésére is van kész terve a vámahtóságnak.

Kormánybiztost kap az egyesülés

Az adóhivatal és a vámhatóság összevonása érdekében Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János fideszes képviselő nyújtott be törvénymódosítási javaslatot a hét elején.

Az előterjesztés szerint kormánybiztos felügyelné a két szervezet egyeüslését. "A kormánybiztos külön szervezeti egységet hozhat létre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség egyesítésének előkészítése érdekében" - áll a javaslatban, mely szerint annak hatályba lépése után a kinevezett kormánybiztos felügyeli majd az összevont vám- és adóhatóság működését.

Eddig az adóhivatal a pénzügyminiszter irányítása és felügyelete alatt álló, önálló jogi személyiséggel rendelkező, országos hatáskörű államigazgatási szervként működött. A minisztériumok felsorolásáról szóló új fideszes törvényjavaslat szerint azonban az adópolitika szabályozásával kapcsolatos feladatokat a jövőben nem a Pénzügyminisztérium, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium és annak vezetője felügyeli majd.