Havonta, fejenként 23 ezer forintot visz el a bürokrácia

Vágólapra másolva!
Hatalmas összeg, évente 2800 milliárd forint megy el adminisztrációra Magyarországon - írja a szerdai Napi Gazdaság a Deloitte kutatására hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A GDP 10,5 százalékát emésztik fel az adminisztrációs költségek Magyarországon, ez pedig jóval meghaladja az amúgy is magas, 6-7 százalékos kiadást feltételező becsléseket - derül ki a Deloitte gazdasági tárca megrendelésére készített tanulmányából, amit a Napi Gazdaság idéz.

A felmérés alapján, a teljes adminisztrációra fordított költség 2800 milliárd forintra rúg, ez egy magyar emberre vetítve, évente 280 ezer, havonta több mint 23 ezer forintos kiadást jelent. A teljes kiadáson belül meg kell határozni egy feltétlenül szükséges kiadást, ami a minimálisan szükséges adminisztrációhoz kapcsolódik, illetver az adminsztrációs terhet. Utóbbi az a tétel, amit a vállalkozások módszerei és az állam által elvárt követelmények különbségéből adódik. A teljes kiadáson belül, az adminisztratív teher 800 milliárd forintot tesz ki, ez a GDP 3,1 százaléka. A kutatás által meghatározott, 152 alapvető adminisztrációs kötelezettséget figyelembe véve pedig csak 608 milliárd forint.

A Pénzügyminisztérium szerint a terhek csökkentéséhez törvénymódosításra van szükség, ám ezt a válságkezelő kormány nem tudta végrehajtani a szigorú költségvetési tervezés miatt. Ez azt jelenti, hogy az új kormányra marad ez a feladat. Erre egy uniós vállalás miatt is szükség lesz, mert Magyarország azt ígérte, 2011 végére 25 százalékkal csökkenti az adminisztrációs terheket.