Munkahelyek ezreibe kerülhet a vasárnapi boltzár

Vágólapra másolva!
Jól megérdemelt pihenés, vagy munkalehetőség - ez a két álláspont áll egymással szemben a boltok vasárnapi nyitva tartásáról szóló vitában. A KDNP által felvetett vasárnapi tilalom megosztja a kereskedelmi láncokat, melyek közül van, amelyik jelentős leépítéssel fenyeget, és van, amelyik üdvözölne egy ilyen lépest. Az érintett dolgozók el sem hiszik, hogy változnak a szabályok.
Vágólapra másolva!

"Kényelmesebb lenne, ha maradna minden úgy, ahogy eddig volt, azaz vasárnap is legyenek nyitva boltok" - mondta egy 30 éves vásárló az egyik budapesti áruházban az [origo]-nak, és hozzátette: "ha valami kell, elszaladok egy bevásárlóközpontba vagy hipermarketbe és megveszem. Van ugyan egy kisebb bolt az utcánkban, de ott nem igazán nagy a választék".

Vannak azonban ezzel ellentétes hangok is. Az [origo] által megkérdezett 40 év körüli asszony szerint ugyanis "megérdemlik a pihenést az áruházi dolgozók, akik eladóként dolgoznak a nagy hodályokban". Szerinte az lenne a normális, ha a vásárlók megoldanák a hét többi napján a szükséges cikkek és élelmiszerek beszerzését, így vasárnapra nem maradna semmi bevásárolni való.

Ősszel dönthet a parlament

A boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozásáról Harrach Péter és Semjén Zsolt KDNP-s képviselők nyújtottak be tavaly törvényjavaslatot, mely szerint a kereskedő köteles a munkaszüneti napokon, valamint vasárnap egész nap, illetve december 24-én 14 óra után az üzleteket zárva tartani. A törvényjavaslatot az előző parlament nem is tárgyalta, de a választások eredménye miatt könnyen elképzelhető, hogy a jövőben átmegy a KDNP által támogatott előrjesztés. Harrach Péter április végén már be is jelentette: ősszel újra benyújtják a törvényjavaslatot.

A tilalom a kereszténydemokraták szerint sem vonatkozna mindenkire, így mentességet kapnának a 280 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek, illetve azok a boltok, amelyeknél a nyitva tartás megoldható a munkavállaló foglalkoztatása nélkül. Egyáltalán nem vonatkozna a szabályozás a vendéglátóipari egységekre, virágboltokra, édességüzletekre, benzinkutakra, sőt minden kereskedő kijelölhetne évente 12 vasárnapot, amikor nyitva tart.

Vasárnapi hagyományok

"Bonyolultabb kérdésről van szó, mint ahogy elsőre látszik" - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, aki szerint ezt jelzi az is, hogy a szervezeten belül három tábor alakult ki. Vannak cégek, amelyek azt mondják, kivétel nélkül minden üzlet legyen zárva; a kiskereskedők egy csoportja szerint legyenek kivételek; a harmadik tábor pedig nem vezetne be semmiféle korlátozást, azaz kizárólag a cégekre bízná, hogy mikor nyitnak ki.

A kereszténydemokrata képviselők az "állampolgárok hétvégi pihenésével" indokolják az előterjesztést, azaz a "hétvégi pihenést szolgáló, ahhoz közvetlenül kapcsolódó kereskedelmi tevékenység munkaviszonyban történő végzését" lehetővé tennék, de "ezek körét a vasárnap mint általános heti pihenőnap céljához igazodóan" korlátoznák.

Forrás: Northfoto
Vasárnaponként üres lehet a kocsi

A képviselők szerint a vasárnap esetében a történelmileg kialakult hagyomány alapvetően a testi és szellemi pihenés, a család együttléte, a vallásgyakorlás, a kikapcsolódás, a szórakozás, a művelődés, a sportolás - azaz azok a cégek, amelyek ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak, nyitva maradhatnak, amelyek azonban más jellegű tevékenységet folytatnak, azok nem. Mivel a vásárlás a beterjesztés szerint nem hagyományosan vasárnapi tevékenyég, a boltokat be kellene zárni.

Nincs egyetértés a láncok között

Az OKSZ nem teszi le a voksát egyik álláspont mellett sem, arra kéri csak a jogalkotókat, valamennyi eshetőséget mérlegeljék - ezzel együtt terrmészetesen az elnöknek van véleménye. "A kivétel nélküli zárva tartás például azért nem jó ötlet, mert mondjuk a nyári főszezonban, a Balaton partján erősen megnehezítené a nyaralók mindennapjait. Ugyanakkor a másik oldalon valóban fontos lenne, hogy az alkalmazottak pihenni tudjanak" - fogalmazott Vámos György.

"A Tesco nem támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló javaslatot" - közölte az [origo]-val Iglódi-Csató Judit, a cég kommunikációs vezetője. Hasonlóan látja a kérdést az Auchan is, a francia tulajdonban levő cég sem ért egyet a javaslattal, az áruházlánc szerint a vásárlókra kell hagyni a döntést, hogy mikor szeretnének vásárolni.

Van azonban céges támogatója a vasárnapi tiltásnak is. A magyar tulajdonban lévő, 35 ezer embernek munkát adó CBA azt hangoztatja, hogy a munkavállalók családi élete a vasárnapi nyitva tartás miatt szervezhetetlen, a társaság pedig "biztosítani szeretné, hogy a dolgozók egy héten egy napot legalább pihenhessenek". Az is igaz mindeközben, hogy a jelenleg ismert törvényjavaslat szerint a 280 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek nyitva lehetnének vasárnap, márpedig méret szempontjából vannak eltérések a boltláncok között: a Reál, a Coop és a CBA üzleteinek jelentős része például a határ alatt van, szemben a jóval nagyobb üzleteket működtető multinacionális cégekkel.

A láncok leépítenének, de a dolgozók nem hiszik

A vasárnapi tiltás igazi veszélye nem is az, hogy a céges profitok csökkennek, hanem az, hogy komoly elbocsátási hullámot okozhat - a kép azonban nem egyértelmű. A Tesco szóvivője azt mondta, ha a jelenleg ismerhető törvénymódosítás lép életbe, akkor a Tesco kénytelen lesz 2-3 ezer dolgozójától megválni, és bár az Auchannál egyelőre nem tudták megbecsülni, hogy a vasárnapi korlátozás miként befolyásolja majd a dolgozói létszámot, ez a lánc sem zárta ki a leépítéseket. "Meg kell várni, amíg elfogadják a jogszabályt, és utána meghozzuk a döntéseket" - mondták kérdésünkre az Auchannál. A jelenleg ismert javaslat alapján az OKSZ több mint 10 ezer ember elbocsátásával számol, bár Vámos György szerint nem lehet pontosan megbecsülni, hány ember foglalkoztatását veszélyeztetné a vasárnapi korlátozás, a végleges törvényjavaslat ugyanis még nem ismert.

Az [origo] által megkérdezett bolti alkalmazottak a jelek szerint azonban inkább pihenési lehetőséget látnak a vasárnapi tiltásban, és annak ellenére nem félnek az elbocsátástól, hogy a letöltendő munkaórák számának csökkenése és a cégek közleményei is arra utalnak, hogy lesznek feleslegessé váló munkavállalók. Az egyik budai bevásárlóközpontban lévő élelmiszerüzletben dolgozó alkalmazottak azt mondták, hogy örülnének a korlátozásnak, szerintük a szabályozás "csupán annyit változást hozna az életükben, hogy a heti szabadnapjuk fixen a vasárnap lenne". Sokan egyszerűen arra számítanak, hogy kevesebbet kell majd dolgozniuk, és sokak szerint izgulni sem érdemes, a vasárnapi bolti tiltás ugyanis az utóbbi években többször felmerült, és semmi nem lett belőle.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke is ellenzi a vasárnapi nyitva tartást, szerinte ugyanis nem igaz, hogy több áru eladása és több ember foglalkoztatását teszi lehetővé. "Ez csak az egymás elleni versenyt szolgálja. Jelenleg a kiskereskedelemben a szükséges létszámnál 15-20 százalékkal kevesebben dolgoznak, tehát a törvény nem járna elbocsátásokkal" - indokolta álláspontját a szakszervezeti vezető még tavaly, a törvényjavaslat benyújtása előtt.

Vasárnapi bevásárlóturizmus?

A vasárnapi nyitva tartásról nincs egységes európai recept: vannak Európában országok, ahol korlátozzák vagy korlátozni akarják a vasárnapi nyitva tartást, de van más gyakorlat is. Dániában, például, most akarják bevezetni, és a környező országokban (Szlovákia, Románia, Csehország, Lengyelország, Svédország is) teljesen szabadon lehet nyitva bárki, bármikor. "Ausztriában zárva tartanak az üzletek vasárnap, ezt a határhoz közeli Tesco-áruházakban érezni is lehet" - mondta Iglódi-Csató Judit, aki szerint ebből egyértelműen következik, ha a magyarországi üzletek is zárva lesznek, könnyen előfordulhat, hogy a határhoz közel élő emberek Szlovákiába vagy Romániába fognak járni vásárolni.

Az [origo]-nak válaszoló bolti dolgozók többsége szerint könnyen elképzelhető, hogy a korlátozás miatt megnövekedne hétköznaponként az este 7 és 9 óra közötti forgalom - jelenleg ugyanis az üzletek nagy része este kilencig tart nyitva, de 7 óra után gyakorlatilag kiürülnek a boltok. Egy több mint tíz éve a kereskedelemben dolgozó alkalmazott szerint a bevásárlóközpontok vasárnapi forgalma elenyésző a több naphoz képest, a változtatás alapvetően a nagy hipermarketeket érintené kedvezőtlenül.

A nagy boltok bizonyosan rosszul járnának, de lennének vesztesek a kisvállalkozói körben is - elég azokra a kereskedőkre gondolni, akik a hipermarketeknek helyet adó létesítményekben működtetnek kisebb üzletet, például kávézót vagy éttermet. "Ha a hipermarket nincs nyitva, akkor várhatóan senki nem fog betérni ezekbe a boltokba sem, ami itt is bevételkiesést jelenthet" - mondta Iglódi-Csató Judit, hozzátéve, ha életbe lép a vasárnapi nyitva tartást tiltó törvény, akkor a Tesco természetesen be fogja tartani.

Külföldi példák Horvátországtól Új-Zélandig

Horvátországban a függetlenség elnyerése óta a katolikus egyház intenzív kampányt folytatott a vasárnapi nyitva tartás betiltásáért. Az ezrefordulón hatalomra jutó szociáldemokrata kormány engedett a nyomásnak, az alkotmánybíróság azonban megsemmisítette a rendelkezést. 2008-ban a parlament újabb törvénnyel próbálkozott, amely tavaly nyáron ugyancsak elbukott az alkotmányossági próbán.

Az erősen katolikus Írországban egy 1938-as törvény szabályozza a kérdést, meglehetősen szigorúan, a gyakorlat azonban mást mutat. A gazdasági, kereskedelmi és munkaügyi minisztérium honlapján olvasható egyik dokumentumban - amely a minisztérium versenypolitikai szerepéről szól - az olvasható, hogy az említett jogszabály "nagyrészt hatástalan". Ez arra utal, hogy a nagyobb városokban gyakorlatilag minden üzlet kinyit vasárnaponként.

Az 1956 óta érvényben lévő németországi rendszert, mely kevés kivétellel (például repülőtéri üzletek, pékségek) tiltja a vasárnapi és ünnepnapi nyitva tartást - sőt, a szombatit és a hétköznapit is korlátok közé szorítja -, 2004-ben megerősítette az alkotmánybíróság döntése. Két évvel később szövetségi hatáskörből a tartományokhoz került a kérdés szabályozása, a vasárnapi tiltást azonban sehol sem oldották föl.

Új-Zélandon 1990-ben liberalizálták a nyitva tartást, azóta csak négy ünnepnapon - nagypénteken, húsvét vasárnap, karácsony napján és az I. világháborús hősök emléknapján - tilos kinyitni a boltokat. A kivételek közé tartoznak, egyebek mellett, a folyamatosan nyitva tartó benzinkutak.