A bankok reagáltak a forintgyengülésre

Vágólapra másolva!
Több lakossági bank a forintgyengülésre válaszul újdonságokkal és kedvezményekkel rukkolt elő. Az egyik bank kedvezményesen váltja át a devizahiteleket, egy másik csökkentette a kamatot, és akad pénzintézet, amely egy új konstrukcióval próbálkozik.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama márciusban 265, a svájci franké pedig 185 forint alatt ingadozott, manapság pedig 10 forinttal feljebb mozognak az árfolyamok.

A forintgyengülés elsősorban a görög válsággal és az eurózóna költségvetési problémáival magyarázható, ezek miatt a befektetők elfordultak az eurózónától. Az euróban lévő befektetéseiket biztonságosabb eszközökre váltották, ennek eredményeként az euró dollárhoz mért árfolyama többéves mélypontra süllyedt.

Ez a piaci hangulat a rizikósabbnak tartott forintnak sem tett jót, így az euró, a svájci frank és a jen is drágult. A bankok reagálva a piaci folyamatokra a forintgyengülés hatásait tompító és a forinthitelek felé terelő lépéseket tettek az elmúlt hetekben.

Váltás középárfolyamon

A K&H Bank tájékoztatása szerint a fiókokban egyre többen érdeklődtek az utóbbi hetekben a svácjifrank-alapú hitelek forintalapúra váltásának feltételeiről, ezért a bank június 1-jétől a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek forintra váltását a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamán biztosítja, amíg a svájci frank és forint keresztárfolyam tartósan - legalább 30 napon át folyamatosan - nem csökken 175 forint alá.

Ez azért jelent megtakarítást, mert korábban az eladási és vételi árfolyam közötti különbségből adódó összeget az adósnak kellett kifizetnie.

Régen járt 175 alatt a frank

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai alapján 175 forint alatti frankárfolyamra legutóbb tavaly október 21-én volt példa, a japán jen pedig január 11-én volt 200 forint alatt, de ezek egy-egy napra vonatkoztak. Az legutóbb tavaly augusztus elején fordult elő, hogy a jenárfolyam öt napon keresztül ne lépje át a 200 forintos szintet, a frank esetében pedig 2008 decemberéig kell ehhez visszamenni.



Alacsonyabb kamat az OTP-nél, új termék a BB-nél

Szintén keddtől biztosít kedvezményeket a devizahiteleseknek az OTP Bank. Kovács Antal a cég vezérigazgató-helyettese május közepén jelentette be, az ingatlanfedezetű svájcifrank- és jenalapú hitelek kamatait június elejétől 0,75, illetve 0,50 százalékponttal csökkenti. Az alacsonyabb kamatok addig lesznek érvényben, amíg a frank és a jen árfolyama legalább öt munkanapon keresztül a 175, illetve 200 forint alá nem süllyed. Kovács szerint a lépés egy 10 millió forint összegű 20 éves futamidejű svájcifrank-alapú lakáshitellel rendelkező háztartás számára havonta 5 ezer forint megtakarítást eredményezhet.

A Budapest Bank pedig egy új, a magyar piacon eddig nem forgalmazott terméket kínál az ügyfeleknek. A május közepe óta elérhető hitelkonstrukció lehetővé teszi, hogy a folyószámlán elhelyezett lekötetlen betéttel mérsékelhető a hiteltartozás. Bármekkora összeg kerüljön a folyószámlára, az már egy nap után csökkenti a fizetendő kamatot, az adott elszámolási periódus végén a kedvezményt jóváírja és változatlan törlesztőrészlet mellett újraütemezi a hitelt, ezzel csökkentve a futamidőt.