Izrael helyett a spanyol hercegeké lett a mesés örökség

Vágólapra másolva!
Egy spanyol milliárdos 10 millió eurót hagyott a spanyol királyi családra, a tetemes összeg Izrael államra szállt volna, ha Madridban nemet mondanak a feltételekre.
Vágólapra másolva!

Fülöp herceg és felesége, illetve nyolc gyermekük elfogadták azt a csaknem 10 millió eurót, amit egy spanyol milliárdos hagyott rájuk - közölte az AFP hírügynökségre hivatkozva a Le Figaro. Annyi már biztos, hogy az összegből 4 millió euró egy fiatalok képzésével foglalkozó alapítványé lesz.

A fennmaradó 6 millió eurót szétosztják a tíz királyi családtag között, de a vagyonból 3 millió eurót adóként ki kell fizetni, és mivel több mint 2 millió eurónyi el nem adható ingatlan is van az örökségben, így fejenként 70 ezer eurót kapnak az örökösök.

Az örökösödési ügy érdekessége, hogy a milliárdos hagyományozó, a novemberben meghalt Juan Ignacio Balada Llabres nem is ismerte a királyi családot, ennek ellenére mégis úgy döntött, hogy János Károly király fiára és családjára hagy mai árfolyamon számolva több mint 2,7 milliárd forintot. A milliárdos vállalkozó egyetlen kikötése az volt, hogy az összeg felét jótékony célra kell fordítani.

A királyi család örökléséről januárban lehetett először hallani, akkor a spanyol baloldali pártok azt követelték, hogy az összeg kerüljön az államkasszába. Fülöp herceg és neje, Letizia már felajánlotta jótékony célokra a saját 140 ezer euróját, a spanyol király unokái azonban csak nagykorúvá válásukkor döntenek majd a pénz sorsáról.

Amennyiben a spanyol királyi család visszautasította volna az összeget, akkor az a millirádos befektető végakarata szerint Izrael államra szállt volna.