További eurógyengülést várnak a szakértők

Vágólapra másolva!
Egy év múlva a mostaninál is gyengébb lesz az euró árfolyama a dollárral szemben - vélik a Reuters hírügynökség által megkérdezett piaci szakértők. Ha így lesz, az nem sok jót jelez előre a forint számára. A borúlátás oka, hogy kétséges a görög adósságrendezés sikere.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség devizapiaci szakértők körében végzett legfrissebb felmérése szerint az euró további árfolyamvesztés előtt áll a görög válság elhúzódása miatt.

Az 58 szakértő körében április 29. és május 5. között végzett felmérés összesített eredménye alapján az euró árfolyama egyéves távlatban 1,28 dollár környékére süllyed. A szerdán elért egyéves mélypont 1,2963 dollár.

Mindez rossz hír a forintnak, a közös európai fizetőeszköz gyenglkedése ugyanis általában a forintra is rosszul hat. A magyar pénz árfolyama az elmúlt napokban az összes fontos devizával szemben jelentősen romlott.

Az EU-IMF-mentőcsomagnak - a konszolidációs programmal együtt - elvileg fedeznie kell a görög államháztartás finanszírozási igényeit 2012 végéig, ám a valóságban továbbra sem egyértelmű, hogy a deficit tervezett mértékű leépítése elérhető-e - áll londoni gazdaságelemző és befektetési csoportok szerdai helyzetértékelésében.

A Lombard Street Research nevű cég szakértői szerint még ha sikerülne is teljesíteni a konszolidációs programot, az olyan súlyos recesszióval járna, amely veszélybe sodorhatja a bankrendszert, és végső soron ez vezethet az állam fizetésképtelenségéhez.

A Barclays Capital befektetési csoport szerdai elemzése azt emeli ki, hogy a görög konszolidációs program a bruttó hazai termékhez (GDP) mért elsődleges államháztartási egyenleg hozzávetőleg 14 százalékpontos kiigazítását célozza 2009 és 2014 között, és ilyen mértékű kiigazításra az elmúlt évtizedekben alig volt példa Nyugat-Európában.