Az 500 eurós a bűnözők miatt búcsúzik Nagy-Britanniától

Vágólapra másolva!
Kivonták csütörtöktől a hivatalos nagy-britanniai forgalmazásból az 500 eurós bankjegyeket, mert egy vizsgálat szerint ezeket szinte csak a bűnözők használják. 
Vágólapra másolva!

A Nagy-Britanniában közforgalomban lévő, hozzávetőleg 500 millió euró összértékű félezer eurósok 90 százaléka pénzmosással vagy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó szervezett bűnözői csoportok kezén van - derül ki a szervezetten elkövetett súlyos bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozó hivatal (SOCA) felméréséből.

E címlet használatával ugyanis könnyen lehet nagy összegeket mozgatni. A SOCA szakemberi kimutatták, hogy 20 ezer eurónyi 500 eurós elfér egy cigarettásdobozban, és egymillió eurónyi ötszázas is mindössze 2,2 kilogrammot nyom.

Ezért csütörtöktől a bankok és a hivatalos engedéllyel működő pénzváltók nem adnak ki 500 eurósokat, jóllehet külföldi turistáktól - útlevél így személyazonosító okmány felmutatása ellenében - továbbra is elfogadják e címletet.

Nagy-Britanniában egyébként az 50 fontos a legnagyobb címletű bankó, de a napi közforgalomban ez is nagyon ritkán látható, általában csak turisták használják. A készpénzes fizetéshez használt legnagyobb értékű fontbankjegy az esetek túlnyomó többségében a húszas.