Drágult az olaj kedden

Vágólapra másolva!
A kőolaj ára 18 havi csúcsra emelkedett kedden délután New Yorkban, már a hatodik egymást követő napon nőtt, miközben a befektetők a szerdán nyilvánosságra kerülő múlt heti amerikai olajtartalék-adatra várnak.
Vágólapra másolva!

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 19 cent emelkedéssel 86,81 dolláron állt röviddel 16.30 óra után. Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta ára 27 centtel 86,15 dollárra erősödött.

Elemzők azt mondták, hogy kedden technikai jellegű kereskedés folyik, az olajár a dollárral szemben mozog. A dollár 0,6 százalékkal erősödött a vezető devizákból álló kosárhoz képest. A dollárerősödés általában gyengíti a dollárban jegyzett kőolaj árát. Több elemző úgy vélte, hogy a kőolaj ára kezd közelíteni ahhoz a szinthez, ami már veszélyezteti az éppen elkezdődött gazdasági élénkülést.

Tavaly a kőolaj átlagára 62 dollár volt. A szakértők szerint a nyersolaj ára a napokban elérheti a 90 dollárt is. A kőolaj ára 24 százalékkal emelkedett február eleje óta.

A Reuters által hétfőn megkérdezett szakértők véleményének az átlaga szerint az amerikai olajtartalék 1,7 millió hordóval emelkedett a múlt héten, amikor a benzintartalék és a feldolgozott olajtermék-tartalék egyaránt 1,4 millió hordóval csökkent.