Indulnak a regionális tőkealapok

Vágólapra másolva!
Teljesen állami tulajdonú lesz a Regionális Tőkealap-kezelő Zrt., amely 14 milliárd forintból gazdálkodik majd, régiónként 2-2 milliárd forint áll rendelkezésére az alapkezelőknek, ebből a tervek szerint mintegy 6-10 vállalkozás juthat majd forráshoz egy-egy térségben.
Vágólapra másolva!

Teljes egészében állami tulajdonú lesz a Regionális Tőkealap-kezelő Zrt., vezetőit a mindenkori kormány nevezi ki - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő, aki azt is hozzátette, hogy a támogatásra jogosult cégeket már nem választják ki.

A kormány szerdai ülésén olyan döntéseket hozott, amellyel elkezdődhetnek az előkészületek a Regionális Tőkebefektetési Alapok létrehozásához és elindításához. Szollát emlékeztetett, hogy a kabinet még tavaly novemberben fogadta el az alapok létrehozáshoz szükséges jogszabályt.

Az előkészítés megkezdődik

A kormány szerdai döntése szerint 2010. június 30-a, azaz a következő kabinet felállása előtt nem születik befektetői döntés, az előkészítő munkák azonban megkezdődhetnek.

A kormány döntése értelmében a Regionális Tőkealap-kezelő Zrt. 100 százalékban állami tulajdonú lesz - közölte a szóvivő. Hozzátette: ennek megfelelően a jövőbeni vezetőit is a mindenkori kormány nevezheti ki és hívhatja vissza, így személyük nyilvános, és a kormányzati felügyelet teljes egészében megmarad a cég felett. A már kinevezett vezetők megtartásáról, esetleg cseréjéről az új kormány is saját hatáskörben dönthet - fejtette ki a kormányszóvivő.

Uniós forrásokat használnak fel

Az alapkezelők létrehozásában, működtetésében jelentős szerepet kapnak az állami és regionális fejlesztéspolitikai intézmények - hívta fel a figyelmet Szollár Domokos - azzal, hogy az alapkezelők igazgatóját, tisztségviselőit, 3-7 tagú igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjait is ezek jelölik.

A kormányszóvivő megerősítette, hogy a támogatásra jogosult cégeket még nem választották ki, a kormány döntési moratóriumának megfelelően, ez majd a következő fázisban történhet meg, azt követően, hogy az alapkezelők megkezdték működésüket.

A program keretét adó 14 milliárd forintot a Regionális Operatív Programokból különítették el, tehát már meglévő uniós forrásokat használnak fel rá, régiónként 2-2 milliárd forint áll rendelkezésére az alapkezelőknek, ebből a tervek szerint mintegy 6-10 vállalkozás juthat majd forráshoz régiónként - hangsúlyozta Szollár Domokos. A támogatás tőketámogatás formájában lesz adható, maximum összege 500 ezer euró.

Vissza kell fizetni

Ezt a támogatást a cégeknek vissza kell fizetniük 3-7 éven belül, egyéni döntés alapján, az összes kihelyezés, illetve a támogatott cégek száma a fenti többszöröse is lehet, hiszen a visszafizetett összegeket újra és újra fel lehet majd használni. Az alapok által biztosított támogatás nem csak tőkehitelt jelent, az alapok ugyanis technikai segítséget is nyújtanak, információkkal szolgálnak a megsegített cégeknek, így azok tulajdonképpen egy komplex, együttes szolgáltatáshoz jutnak hozzá.

A tőkét biztosító alapok - a piaci körülményekhez hasonlóan - tulajdonrészt is kaphatnak a támogatásért cserébe az adott cégekben, természetesen a támogatás visszafizetéséig - közölte Szollár Domokos.