Elemzők szerint léphet az MNB, ha "túlerősödik" a forint

Vágólapra másolva!
Bár a hétfői trend gyelőre nem utal erre, elképzelhető, hogy a Fidesz kétharmados választási győzelme nyomán nagyon megerősödik a forint. Londoni elemzők szerint ez esetben beavatkozhat a jegybank, a túl erős árfolyam elkerülése érdekében. Londonban egyébként egyértelműen pozitívan értékelik a parlamenti választás eredményét.
Vágólapra másolva!

Beavatkozhat a folyamatokba a magyar jegybank, ha a forint a választások utáni időszakban "túlerősödik" - vetették fel a lehetőséget hétfőn londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlege hétfőn kiadott, a közép-kelet-európai jegybanki beavatkozások esélyeit taglaló elemzésében Magyarországról azt írta: Magyarország a közép-kelet-európai térség egyik legnyitottabb gazdasága, és a magyar exportőrök "jóval kevésbé lelkesednek" az erős forintért, mint a devizaadósok.

A Morgan Stanley szakértőinek megítélése szerint a döntéshozók is inkább hajlanak ez utóbbi álláspont felé, mivel a mostani, 265 forint körüli euróárfolyam "nagyon messze" van attól a szinttől, amely komolyabb feszültséget teremtene az adósok számára - vagyis nincs szükség a jelenleginél erősebb forintra.

A magyar pénz pénteki - alapvetően a görög válság fejleményeire visszavezethető - erősödése hétfőn reggel ugyan folytatódott, a reggeli, 262,4 forint körüli euróárfolyam azonban kora délutánra 263,2-re emelkedett.

Kétharmad: reformlehetőség

Szintén hétfői kommentárjaikban piaci szempontból kedvezőnek minősítik londoni elemzők a Fidesz kétharmadosnál nagyobb választási győzelmét. A Wood & Co. nevű, a régióra szakosodott befektetési társaság az általa alkalmazott minősítési skálán "pozitív" besorolással látta el a választási eredményt, mondván, a Fidesznek "bőséges lehetősége lesz bármilyen reform elindítására".

A Wood & Co. szakértői szerint ugyanakkor egyelőre "nem világos", hogy a Fidesz milyen gyorsan tervezi e változtatások végrehajtását. Előrejelzése szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val már május vége körül megkezdődnek a tárgyalások, és ezekből körvonalazódik majd az új kormánynak a következő évekre szóló költségvetési alapállása is.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének hétfői helyzetértékelése szintén pozitívnak minősíti a "reformlehetőségeket teremtő" választási eredményt. Kezdetben azonban a kedvező hatást mérsékelheti a Fidesz részletesen kidolgozott gazdasági programjának hiánya - vélekedtek a UBS londoni elemzői. piac mostantól várhatóan a kormány gazdasági programjának pontos részleteit és a reformok végrehajtását tekinti majd kulcsfontosságú tényezőknek.

A UBS szerint az új kormány megpróbálja majd újratárgyalni az IMF-programot, és a valutaalaptól az államháztartási hiány lassabb ütemű csökkentését fogja kérni, szerkezeti reformintézkedésekért cserébe. E vélemény "konszenzusossá" vált a Cityben, a legtöbben 5 százlék körülire emelt hiánycélt valószínűsítenek a most hivatalos, 3,8 százlaékos helyett.

Az Eurasia Group nevű gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport minapi elemzése szerint a költségvetési hiánycél kérdésében az IMF "valamelyes rugalmasságot" mutat majd, ha az új kormány demonstrálja, hogy képes olyan reformok elfogadtatására, amelyek a későbbi években elősegítik a költségvetési konszolidációt.