Magyar céget vett a lengyel szoftvermulti

Vágólapra másolva!
A kelet-európai térség legjelentősebb szoftvercége, a lengyel Assecco-csoport megvásárolta az egészségügyi informatikai rendszereket fejlesztő GlobeNet Zrt. közel kétharmadát.
Vágólapra másolva!

Európa ötödik legnagyobb, a kelet-európai térség legjelentőseb szoftvercége a lengyelországi központú, többek között a szlovák, a cseh, a horvát, a német, a spanyol és az osztrák piacon jelen lévő Asseco-csoport 7,8 millió euróért 60 százalékos részesedést szerzett a magyar egészségügyi informatika meghatározó szereplőjének számító GlobeNet Zrt.-ben.

A szerdai árfolyamon több mint 2 milliárd forint értékű ügyletet az Asseco pozsonyi leányvállalata, az Asseco Central Europe bonyolította le, a pénzügyi tanácsadó az MB Partners Zrt. volt. A tranzakciót követően a a GlobeNetet az eddigi vezérigazgató, Temesfői Zsolt irányítja, ő és korábbi üzlettársa pedig megtartják a cég 40 százalékos csomagját. A tranzakció a szlovák versenyhivatal jóváhagyását követően válik érvényessé.

A magyar cég több mint 60 magyarországi egészségügyi intézménynek nyújt informatikai háttérszolgáltatást, elsősorban saját fejlesztésű integrált egészségügyi informatikai rendszerén keresztül. A cég az elmúlt évet 854 millió forint árbevétellel zárta, jelenleg 51 munkatársat foglalkoztat.

A tavalyelőtt 430 millió eurós árbevételt realizáló, összesen 8500 főnek munkát adó Asseco-csoport megjelenése a magyar piacon nem meglepetés. A Wall street Journal neves amerikai gazdasági lap már tavaly novemberben közölte, az Asseco felvásárlási tárgyalásokat folytat lengyel, svájci, olasz, spanyol és magyar cégekkel. A társaság vezérigazgatója akkor még azt mondta, reményei szerint november végéig bejelenthetnek egy magyarországi felvásárlást, ám erre végül akkor nem került sor.