Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kilencvenmillióra büntette a PSZÁF a forint ellen spekuláló londoni bankot

Vágólapra másolva!
A pénzügyi felügyelet 90 millió forintra büntette a Deutsche Bank AG Londont, amiért a pénzintézet 2008 októberében, vagyis egy érzékeny időszakban az ügyféltájkoztatóból adódónál jelentősebb forinteladást hajtott végre, és ezzel lejtőre küldte a magyar pénzt.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta a Deutsche Bank AG London által 2008. október 15-én kötött, magyar forintot érintő devizaügyleteket. A felügyelet eljárása lezárásaként a Deutsche Bankot 90 millió forint felügyeleti bírság és az eljárási költségek megfizetésére kötelezte.

A felügyelet azt állapította meg, hogy a Deutsche Bank 2007-től kezdve nagyszámban értékesített magyar banki partnereknek az euró/forint, frank/forint és dollár/forint árfolyamváltozáshoz kötött devizatermékeket, amelyek révén keletkezett pozíciói a forint leértékelődésével erőteljesen nyereségessé váltak. A pozíciók a Deutsche Bank számára a forint gyengülésével párhuzamosan korlátlan potenciális nyereséget biztosítottak, míg a veszteség maximális mértéke limitált volt.

A PSZÁF azt is megállapította, hogy a Deutsche Bank 2008. október 15-i spot piaci ügyletkötéseivel jelentős forint árfolyamgyengülést okozott úgy, hogy közben a partnerkockázat megnövekedésére hivatkozva bekért jelentős fedezetigényével a swap pozíciók számára nyereséges zárását próbálta elérni partnereinél.

A bank ügyfélnyilatkozata szerint a devizaügyletek ellenében fedezeti ügyleteket kötött, ahol a swap ügyleteken keletkező nyereséget lényegében kiegyenlíti a fedezeti ügyletek vesztesége. A Deutsche Bank ügyfélnyilatkozatában a 2008. október 15-i forintpiaci ügyleteivel kapcsolatban mindvégig arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ügyletek végrehajtásához méltányolható érdeke fűződött és igyekezett azokat úgy végrehajtani, hogy az esetleges piaci hatásokat minimumra szorítsa vissza, a tranzakciókra az előreláthatatlan extrém piaci turbulenciából adódó kockázatok kezelése keretében kellő gondossággal és a helyes piaci gyakorlattal összhangban került sor.

A felügyelet megállapította, hogy az ügyletekből eredő kockázatok kezelése nem indokolt akkora volumenű forinteladást 2008. október 15-én a devizapiacokon, mint amelyet a Deutsche Bank aznap bonyolított, a PSZÁF így nem is fogadta el a pénzintézet érvelését.

A felügyelet súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a fentebb minősített ügyletkötésre egy, a magyar pénz- és tőkepiac számára különösen érzékeny időszakban került sor, miközebn enyhítő körülményként értékelte, hogy a Deutsche Bank az eljárásban mindvégig teljes mértékben együttműködött és a forinteladások kapcsán vagyoni előnyt nem realizált.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről