A választások miatt javult Magyarország megítélése az adósságpiacon

Vágólapra másolva!
A londoni piacon hétfőn csökkent   a magyar adósságtörlesztés-biztosítási tranzakciók árazása, ami azt jelzi, a piac kedvezően fogadja a választási eredményt.
Vágólapra másolva!

A magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezetére szolgáló határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a hétfői kereskedésben 174,5 bázispontra csökkent az előző kereskedési napi 179,5 bázispontos záróértékével - közölte a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég, a CMA DataVision.

A hétfői magyar CDS-díjszabás azt jelenti, hogy 10 millió euró értékű magyar adósságra 174 500 euróért lehet biztosítás kötni, 5000 euróval kevesebbért, mint a választások előtti utolsó kereskedési nap végén. (A CDS a fizetési leállás esetére vonatkozó biztosítás.)

A magyar CDS-díjszabás mindazonáltal már jó ideje folyamatosan csökken, ami magyar költségvetési helyzet javilásának köszönhető. Magyarország törlesztésbiztosítási kontraktusainak ára az év elején 250 bázispont környékén járt, a tavaly márciusban kiteljesedett piaci pánik idején azonban 630 bázispont körüli csúcsokat ért el. Az azóta bekövetkezett javulást tükrözi, hogy jelenleg több mint 450 ezer euróval olcsóbban kínálják a magyar törlesztéskockázatra köthető határidős biztosítási ügyleteket, mint tavaly tavasszal.