Feledtette a csütörtöki zuhanást a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 673,07 pontos, 2,75 százalékos emelkedéssel, 25 153,74 ponton zárt pénteken, a nap során visszanyerte a csütörtöki 3,27 százalékos vesztséget is, mielőtt enyhén csökkenni kezdett.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 19,8 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények mindegyike erősödött az előző napi záráshoz képest. A mutató a régió tőzsdéihez képest is jelentős pluszban van, miután csütörtökön 826,67 ponttal, 3,27 százalékkal 24 480,67 pontra zuhant.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője azt mondta, hogy "a mai nap csoda volt, nem tudjuk hova tenni". Korábban azt gondolták a kereskedők - magyarázta a bróker -, hogy az emelkedésben felülteljesítő BUX a zuhanásban is felülteljesít, amit megmutatott a csütörtöki nagy esés.

A pénteki nap emelkedésére azonban nincs racionális magyarázat. A bróker szerint a parlamenti választások óvatosságra késztetnék a befektetőket, a tőke ugyanis nem szereti a változást. A vélelmezhető új kormány várhatóan teljesen más gazdaságpolitikát folytat majd a jelenleginél, így logikus lenne a befektetők kiváró magatartása.

A Quaestor szerint piacokat megmozgatták a görög hírek: előbb lehiggadtak a befektetők az unió bejelentésére, hogy megmentik a görögöket, ha kérik, aztán viszont újra meginogtak a Fitch leminősítésére.

Káplár Róbert, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint a pénteki nagy emelkedést az illikviditás okozta. Jól látszik, hogy a budapesti piacot 20 milliárd forinttal ide-oda lehet mozgatni - utalt a bróker a csütörtöki nagy zuhanásra és a pénteki nagy emelkedésre. Szerinte a befektetők a választásokat követő esetleges bizonytalanságok előtt zárták a pozícióikat. Ugyanakkor a dollár gyengülése és a még mindig piacmozgató görög válság is hatással volt a budapesti árfolyamokra.

Káplár József elmondta, hogy a Molt stabilan vették, a Richterben technikailag keresik a felfelé kitörés lehetőségét, amihez szektortársa, az Egis is csatlakozott. Az OTP, a legforgalmasabb közép-európai részvény a záráskor egyensúlyi állapoton, lényegében a napi átlagáron állt meg.

A Mol 950 forinttal, 4,70 százalékkal 21 150 forintra erősödött, 4,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 178 forinttal, 2,55 százalékkal 7168 forintra nőtt, forgalmuk 11,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 1,40 százalékkal 797 forintra emelkedett, forgalma 2,0 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 800 forinttal, 1,83 százalékkal 44 400 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 60,8 millió forintos forgalom mellett 495 forinttal, 2,36 százalékkal 21.500 forintra erősödött.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2189,05 ponton zárt pénteken, ez 30,49 pontos, 1,41 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.