Állami garancia a Ganz Röck hiteléhez

Vágólapra másolva!
A kormány szerdai döntése szerint állami kezességvállalással vehet fel hitel a Ganz Röck Kft.
Vágólapra másolva!

A kormány szerkezetátalakítási támogatás keretében kezességet vállal a Transelektro (TE) Ganz Röck Zrt. kereskedelmi banktól igényelt hiteléhez - közölte a kormányszóvivő szerdán. Szollár Domokos hozzátette: a kezességvállalás feltétele az Európai Bizottság jóváhagyja a társaság szerkezetátalakítási tervét, amelyet a társaságnak kell bemutatnia a testületnek.

A kezességvállalásnak közvetlen költségvetési hatása nincs, amennyiben a TE Ganz Röck Zt. üzleti tervében megjelölt szerkezetátalakítási és reorganizációs program megvalósul. Az állami kezességvállalás mértéke mintegy kétmilliárd forint, ha lehívják. Az állami kezességvállalást a kormány képviselői bejelentik az Európai Bizottságnak. Szollár jelezte, a TE Ganz-Röck Zrt. az energetika területén Magyarország legnagyobb fővállalkozó cége, a társaság közvetve és közvetlenül mintegy 500 embernek ad munkát Budapesten és Kiskunfélegyházán.

A TE Ganz Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárában az elmúlt hónapokban többször is sztrájkba léptek a dolgozók. A munkavállalók legutóbb februárban szüntették be a munkát, mert nem kaptak megnyugtató ígéretet az elmaradt munkabérük kiegyenlítésére. Kengyel Gábor a szakszervezeti vezető akkor közölte: a csaknem 200 munkavállaló addig sztrájkol, amíg a munkabérüket meg nem kapják. A döntésüket végső elkeseredésükben hozták, de biztosították a cégvezetést, hogy amint megkapják járandóságukat, szándékukban áll folytatni a munkát. A cég az államilag garantált hitelből fizeti ki majd a munkások járandóságát és így rendeződhet a helyzet.