Még faragna a kamatból egy magyar jegybankár

Vágólapra másolva!
Újabb kamatcsökkentésre lát lehetőséget Csáki Csaba a magyar jegybank monetáris tanácsának egyik tagja.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi feltételek mellett még egy 25 bázispontos kamatcsökkentést végre lehet hajtani - mondta kedden a Bloomberg hírügynökségnek Csáki Csaba, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja.

"Azt azonban nem tudom megmondani, hogy erre mikor kerül sor, márciusban, áprilisban vagy májusban" - fogalmazott a magyar jegybankár.

Padlón a kamat

Az MNB legutóbb február 22-én, azaz a múlt hétfőn mérsékelte a kamatot 5,75 százalékra, ilyen alacsonyan a rendszerváltás óta nem volt a ráta, eddig a 6 százalék volt a határ.

Az elemzői kar egyértelműen erre a döntésre számított, a Reuters hírügynökség által megkérdezett huszönöt szakemberből egy nem adott prognózist, négyen a kamat tartására voksoltak, a többik a 25 bázispontos vágásra szavaztak. A hétfői jegybanki lépés a tavaly júliusi 100 bázispontos kamatcsökkentéssel együtt ez volt az egymást követő nyolcadik olyan mt ülés volt, ahol az irányadó ráta lefelé mozdult el, azóta 3,75 százalékponttal esett a ráta.

Bizonytalan jövő

A kamatpálya további alakulásában már közel sem volt ekkora az egyetértés, ami a kormányváltással, a hiány alakulásával és a nemzetközi gazdasági helyzettel (kilábalás) összefüggő kockázatok, bizonytalanságok miatt. A jóslatok 5 és 7 százalék között szóródnak, a szokatlanul nagy intervallum jól jelzi a megosztottságot.

A legtöbb elemző, szám szerint tizenegyen az év végére 5,5 százalékos kamatszintet vár. 2011 végére kevesebben adtak prognózist a 25 elemzőből 18 vállalkozott erre, a legalacsonyabb jóslat 4, a legmagasabb 6,75 százalék volt, a legtöbb előrejelzés pedig 5,5 százalékos kamatszintet valószínűsített.