Stagnálást vár idén az Ecostat

Vágólapra másolva!
Az idén stagnál, jövőre 3,1 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), miközben az éves infláció 2010-ben 4,2 százalék, jövőre 2,6 százalék lesz az Ecostat hétfőn ismertetett új konjunktúrajelentése szerint.
Vágólapra másolva!

A háztartások végső fogyasztása 2010-ben 3,1 százalékkal csökken, jövőre már 2,2 százalékkal nő. A beruházások az idén 1,2 százalékkal emelkednek, 2011-ben pedig további 4,3 százalékkal.

Az Ecostat számításai szerint az idén az államháztartás eredményszemléletű hiánya (ESA) GDP arányosan 4,1 százalék lesz, s jövőre ez megismétlődik.

Az IMF hitelkerethez nem kell hozzányúlni, mivel a devizában felmerülő államadósságot devizában, a forintban lejárót pedig forintban képes megújítani az Államadósság Kezelő Központ - közölte Zádor Márta, az Ecostat megbízott főigazgatója az intézet sajtótájékoztatóján.

A Pénzügyminisztérium legfrissebb becslése szerint a gazdaság idén 0,2 százalékkal szűkül a tavalyi 6,3 százalék után. Az infláció 4,3 százalék lehet éves átlagban, míg a költségvetés tervezett hiányát 3,8 százalékon tarthatónak látja a PM.