Podravka-ügy: letartóztatták az előző kormányfő-helyettest

Vágólapra másolva!
Kedden letartóztatták Damir Polancec egykori horvát miniszterelnök-helyettest, aki a Mollal és az OTP-vel is összefüggésbe hozott Podravka-ügy egyik fő gyanúsítottja.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel őrízetbe vette a rendőrség koprivnicai házában Damir Polancec egykori horvát miniszterelnök-helyettest - közölte a Vecernji list horvát lap. Polancecet Zágrábba szállították kihallgatásra. A vád szerint a politikus érintett a Podravka-ügyben, Polancecet felbújtással vádolják.

Meg nem erősített hírek szerint Zoran Markovic ügyvédet is letartóztatták, ő annak a máltai bejegyzésű Fima Ami társaságnak a vezetője, amelyik 10,6 százalékos részesedést szerzett a Podravkában.

A legnagyobb horvát élelmiszergyártó, a Podravka korrupciós ügye október elején robbant ki. Akkor hat, idén januárban pedig további tíz vállalati vezetőt vettek őrizetbe 35 millió eurós sikkasztás gyanúja miatt. A Podravka legnagyobb részvényese - 26 százalékos tulajdonrésszel - a horvát állam, a gyanú szerint a cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel, a vállalat pénzeszközeit felhasználva megszerezték a vállalat részvényeinek 25 százalékát.

A Podravka három korábbi vezetőségi tagja és a Fima brókercég vezetője decemberben került előzetes letartóztatásba gyanús hitelügyletek miatt. A Wirtschaftsblatt című osztrák napilap egy korábbi cikke szerint a hatóság újabb tanúk meghallgatását kezdeményezte az ügyben, mégpedig az OTP és a Mol vezetőit - erre eddig nem került sor, a magyar cégek azt is cáfolták, hogy idézést kaptak volna.

A magyar olajcég Horvátország belpolitikai ügyének tekinti a vizsgálatot, az OTP pedig azt állítja, csak egy sztenderd ügyletet kötött. A magyar cégek elleni támadást az is indokolhatta, hogy a Mol komoly érdekeket sérthetett a horvát állami olajcég irányításának átvételével (a Podravka-ügy hátteréről és a magyar társaságok érintettségéről itt olvashat részletesebben.)