Pannonból Telenor - névváltás a mobilpiacon

Vágólapra másolva!
Telenorra változtatja nevét a Pannon - jelentette be csütörtökön a mobilszolgáltató vezérigazgatója, aki az anyacég felmérésére hivatkozva elmondta azt is, hogy a következő évtizedben közel 100 ezer munkahelyet teremthet az internet terjedése.
Vágólapra másolva!

"A Telenorról nem hallottam még, de meg fogom szokni"

"Ha T-Mobile megoldotta, a Pannonnak sem lesz gond. T-Mobile, Telenor, Vodafone: a világmárkák országa leszünk."

"Nem különösebben érdekel mi a neve, csak ne legyen drágább" - így reagáltak az [origo] által megkérdezett pannonos ügyfelek arra, hogy a mobilszolgáltató társaság vezérigazgatója csütörtökön bejelentette a névváltást. Egyedül egy nyugdíjas előfizető sajnálkozott, ő közölte: "azért választotta ezt a mobilszolgáltatót, mert magyaros a neve".

Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója a cég egyik budapesti kirendeltségén tartott tájékoztatón jelentette be, a cég búcsúzik a Pannon névtől és a jövőben az anyavállalat, a norvég Telenor nevét veszi fel.

174 milliós táborhoz csatlakoznak a pannonosok

A lépéssel a cég összekapcsolja a 3,6 millió magyar előfizetőt a 13 európai és ázsiai országban jelen lévő Telenor 174 milliós ügyfélkörével - mondta tette hozzá a cégvezető, aki közölte azt is, hogy a Telenor az indulás óta tulajdonosa a Pannonnak - mondta Jensen.

1993-ban kezdődött

A Pannon GSM-et egyébként 1993 decemberében közölte, a magyarországi rádiótelefon-koncesszió egyik birtokosaként 1994 elején elindítja a kereskedelmi mobilszolgáltatást. A céget az Antenna Hungária, a Mol, a Videoton és a Wallis Holding, a dán, a finn, a holland és a norvég állami telefontársaság alapította közösen. Később a tulajdonosok fokozatosan szálltak ki a cégből, a norvég cég, a Telenor pedig 100 százalékra növelte tulajdonrészét a társaságban.



Anders Jensen ismertette a Telenor felmérését is, amely szerint az internet jövőbeni terjedése számottevően, mintegy 6 százalékkal növelheti a magyar bruttó hazai terméket (GDP). A folyamat 88 ezer új munkahelyet teremthet a hagyományos és új iparágakban és több mint 40 ezer új vállalkozás alapításához vezethet a 2020-ig tartó időszakban.

Nem a Pannon az első

A Pannon GSM egyébként 2006-ban jelentette be, hogy teljes megújulás előtt áll. Akkor a változást az jelentette, hogy a Pannon név maradt, a GSM eltűnt és új logó került a régi helyébe.

Csökkent az eredmény

A cég tavaly 73,4 milliárd forintos EBITDA-t (kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményt) ért el, ami 3,6 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál. A társaság bevétele tavaly 177 milliárd forint volt, ami 11,3 milliárddal forintos visszaesést jelent.


Nem a Pannon az első Magyarországon, aki névváltást hajt végre. A magyar piacon Westelként induló mobilszolgáltató csaknem napra pontosan hat évvel ezelőtt, 2004-én március 22-én jelentette be, hogy felveszi a T-Mobile nevet.