Üzleti érdek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Vágólapra másolva!
Csaknem egymillió forintos rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól mentesül az a vállalkozás, amely megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztat. A munkaadóknak ezért üzleti lehetőségként kellene tekinteniük ezt a fajta foglalkoztatást - hangsúlyozza a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményében.
Vágólapra másolva!

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának új szabályai szerint 2010. január 1-jétől 177 600 forintról 964 500 forintra nőtt a cégek által fizetendő, rehabilitációs hozzájárulás összege. Annyiszor 964 500 forintot kell fizetni, ahány megváltozott munkaképességű munkavállalóval kevesebbet foglalkoztat a cég az előírtnál. A rehabilitációs hozzájárulást akkor köteles a foglalkoztató megfizetni, ha legalább 20 munkavállalót foglalkoztat, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el az éves átlagos állományi létszám 5 százalékát.

Amennyiben a foglalkoztatók teljesítik az 5 százalékos kvóta előírását, vagyis legalább 20 munkavállalóra jutóan egy megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaznak, akkor mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulás fizetése alól.

Hangsúlyozzák: a munkáltató csökkentheti költségeit, ha távmunkában, és egyéb atipikus foglalkoztatási formákban foglalkoztatja a megváltozott munkaképességűeket, és alkalmazásuk jó hatást gyakorolhat új piac alakulására, a társadalmi befogadásra, az átgondoltabb munkaszervezésre, és segítheti az összetartó, toleráns, együttműködő munkahelyi légkör kialakulását.