Senki nem marad gáz nélkül a kormányszóvivő szerint

Vágólapra másolva!
Hétfőtől érvényes a lakossági gázfogyasztók biztonságát szolgáló rendelet - közölte szerdán a kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől él az a kormányrendelet, amely biztosítja, hogy egyetlen fogyasztó se maradjon gázellátás nélkül, ha az ellátást biztosító cég bármilyen ok miatt nem képes szolgáltatni - közölte a szerdán Szollár Domokos kormányszóvivő.

Az úgynevezett "végső menedékes rendelet" a jelenleginél szigorúbb és átláthatóbb adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a gázellátó cégek számára és megerősíti a Magyar Energia Hivatalt (MEH).

Bizonytalanság lehet az ár körül

Ha a hivatal azt tapasztalja, hogy egy cég nem tudja biztosítani a gázellátást, akkor a társaság működését 90 napra felfüggesztheti, erre az időre másik gázellátó céget jelölhet ki, a lakossági fogyasztók tehát nem maradnak gáz nélkül. Az új szolgáltató által szabott gázár nem haladhatja meg a területileg illetékes egyetemes szolgáltató tarifáját. (Az egyetemes szolgáltatók területi (regionális) alapon működnek, mint a tavaly életbe lépett gázpiaci liberalizáció előtt közüzemi szolgáltatók jogutódjai, kötelesek ellátni a fogyasztókat.)

" Végső menedékes szolgáltató beszállása esetén az első néhány hétben biztos, hogy bizonytalanság lenne az ár körül, amíg alá nem írják a végleges szerződést" - mondta korábban az [origo]-nak Kutas István, az E.On illetékese, aki szerint azzal is számolni kell, hogy "irdatlan adminisztratív procedúra" átléptetni a fogyasztókat más szolgáltatóhoz. Elsősorban abban az esetben kell magasabb gázárral számolni, ha egy olyan szolgáltató kerül bajba, mint az ügyféltáborát a piaci átlagnál 8 százalékkal olcsóbb tarifával kiépítő, a többek között 200 ezer lakossági fogyasztót kiszolgáló Emfesz.

Az Emfesz-ügy

A rendelet megalkotása azért volt sürgős, mert a múlt héten Emfesz február végén jelezte, ha a bíróság jogosnak találja a Nitrogénművek közel 7 milliárd forintos követelését, ellehetetlenülhet a cég működése. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) ezt követően az Emfsez javára döntött, visszavonta azt a korábbi végzését, amely 6,8 milliárd forint letétbe helyezésére kötelezte volna az Emfeszt, így nem derült ki, hogy valóban csődeljáráshoz és a gázszolgáltatás beszüntetéséhez vezetett volna-e, ha a cégnek fizetni kell.

Az Emfesz jogvitáról szóló közleménye után Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazagtója [origo]-nak elmondta, gázhiánytól akkor se kelljen tartani, ha az egyik gázszolgáltató esetleg csődbe megy. Gyakorlati szempontból az a helyzet, hogy a piacon működő gázszolgáltatók alig várják, hogy kiessen egy szereplő és a helyébe lépjenek. Az utóbbi időben a válság hatására jelentősen csökkent a fogyasztás, ez pedig rontja a cégek jövedelmezőségét (több mint 2 milliárd köbméterrel 12 milliárd köbméter alá esett az éves fogyasztás. Tehát a cégek mindent igyekeznek megtenni azért, hogy új fogyasztókkal bővítsék ügyféltáborukat.