Enyhítik a döntési moratóriumot

Vágólapra másolva!
Módosítja a döntési moratóriumról szóló kormányhatározatot a kormány az uniós forrást használó közbeszerzések, és uniós pályázatok esetén. A módosításról azt követően döntöttek, hogy a miniszterelnök kabinetfőnöke találkozott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara és a Magyar Mérnöki Kamara képviselőivel.
Vágólapra másolva!

Az uniós pénzből megvalósuló, már támogatási szerződéssel rendelkező közbeszerzéseket a kormány kivonja a döntési moratórium hatálya alól. Így ezek a közbeszerzések változatlanul folytatódhatnak.
A kormány felismerte, hogy az uniós forrásokat felhasználó infrastrukturális beruházások lassítása, elcsúsztatása negatívan érintette volna az építőiparban és az építőiparnak dolgozókat. A hazai forrásokat felhasználó, alapvetően nem infrastrukturális fejlesztésekre irányuló közbeszerzések azonban továbbra is a döntési moratórium hatálya alatt maradnak.

Forrás: --

Zöld út az uniós forrásokat felhasználó közbeszerzéseknek

Eszerint hazai forrásból megvalósuló közbeszerzés akkor indítható el, ha az arról szóló döntés az új kormány megalakulása utáni időpontra esik, illetve ha a moratórium alól a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár felmentést ad. A kormány szerint az a helyes, ha a költségvetés terhére a kormány már nem vállal olyan típusú kötelezettségeket, amivel szűkítené a következő kabinet mozgásterét.

A pályázatok szabályait - meghallgatva a kamarák aggályait és észrevételeit - szintén módosítja a kormány. A január 20-a előtt az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) meghirdetett pályázati felhívások, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) megjelent jogcímrendeletek kapcsán beadott pályázatokat el lehet bírálni. Ezeknél a pályázatoknál sok esetben már meg is kezdődött a megvalósítás, így a döntési moratórium hátrányosan érintené a pályázatokban részt vevő hazai vállalkozásokat. Fontos aláhúzni azonban, az ügyvivő kormány működése alatt ezek esetében sem lehet döntést hozni.
A január huszadika, tehát a döntési moratórium hatályba lépése után meghirdetett pályázatok esetében nem változik a szabályozás, azokat nem lehet már elbírálni. Ez azonban nem jelent késlekedést, vagy bármilyen zökkenőt, hiszen ezek a pályázatok leghamarabb júniusra, júliusra, az új kormány felállása után érhetnek döntési szakaszba. Így be lehet betartani a jogszabályi határidőket.