A Jobbik eredményén is múlhat a csúcsot döntő forint sorsa

Vágólapra másolva!
A szerdán egyéves csúcsra erősödő forint árfolyamát a következő hetekben a nemzetközi hangulat határozhatja meg, ebben egyetértenek a szakértők, a választásokban rejlő kockázatok megítélésében akadnak különbségek. Van olyan vélemény, amely szerint a Jobbik túlzott előretörése könnyen gyengülő pályára küldheti a forintot.
Vágólapra másolva!

262,78 forint. A Magyar Nemzeti Bank hivatalos középárfolyama alapján ennyibe került szerdán egy euró, ennél olcsóbb euróra az elmúlt tizenkét hónap során nem volt példa.

Szakértők szerint a forint ereje gazdaságilag nem indokolt, de a befektetők kockázatéhsége felülírta a forgatókönyvet. A következő hetekben is a nemzetközi hangulat lesz a meghatározó, ha ez pozitív marad, a választások akkor is okozhatnak meglepetést.

Ha nincs hír, az jó hír

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője elmondta, a forint ugyan erős, de ennek nincs különösebb makrogazdasági oka, a piacon ugyanis alacsony a forgalom, kevesen üzletelnek. A forint piacán manapság már az is jó hír, ha nincs hír, ennek is köszönhető a magyar deviza erősödése - mondta a kereskedő.

"Kegyelmi árfolyam a mostani" - értékelte a éves csúcsra emelkedő forint helyzetét Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank szakértője. Ez annyit tesz, hogy bár a gazdasági mutatók oldaláról nem indokolt a 263 forint alatti euróárfolyam, a nemzetközi befektetői hangulat azonban megengedi ezt a forintárfolyamot. Rossz hír nem jelent meg külföldön az utóbbi hetekben, sőt, inkább pozitív hírek segítik a feltörekvő piaci devizákat. Ilyen például, hogy Görögország például megtette az első lépéseket súlyos pénzügyi problémáinak rendezésére. Összességében arról van szó, ha optimizmus uralja a piacokat, akkor egy adott ország gyenge számai mellékesek - tette hozzá Ruzsonyi Ákos.

Túlértékelt a forint

A makrogazdasági adatok valóban kiábrándítóak és nem indokolnak forinterősödést - a gazdaság a rendszerváltás legrosszabb évét zárta tavaly és az idei várakozások sem számolnak növekedéssel, az ipar is lassan talál magára -, ugyanakkor a kilátások kedvezőek, javulást ígérnek, ezt pedig pozitívan ítélik meg a befektetők, akik egyébként nem is elsősorban Magyarországgal, sokkal inkább Görögországgal foglalkoznak, így oldalvízen erősödni tud a forint.

A Raiffeisen Bank legfrissebb devizapiaci elemzése szerint a nemzetközi hangulat kedvező alakulása mellett a befektetők Magyarország kilátásait változatlanul jónak látják és az áprilisban esedékes választásokban inkább lehetőséget, mintsem kockázatokat látnak. Jelentős támogatottság mellett megindulhatnak a régóta szükséges reformok. A kedvező kockázati környezet miatt az egy héttel ezelőtt júniusra 285, szeptemberre pedig 275 forintos euróárfolyamot jósoló raiffeisenes elemzőcsapat felülvizsgálja prognózisait. Ugyanakkor a Raiffeisen szakértői mellett az ING, a Commerzbank és a Takarékbank szakemberei is közölték, túlértékeltnek tartják a forintot és további erősödést fundamentálisan nem látják megalapozottnak.

Nem valószínű, a 260 forintnál olcsóbb euró

Ruzsonyi Ákos úgy látja, hogy a gazdaság fundamentális folyamataira alapozott modellek szerinti egyensúlyi árfolyamszintnél - melyet a legtöbb piaci szereplő 270 körüli szinten határoz meg - a forint árfolyama jelenleg valamivel erősebb, amit elsősorban a nemzetközi piaci optimizmust meglovagoló rövid távú pénzmozgások indokolnak. Ha ez a folyamat folytatódik, a commerzbankos szakember akkor sem számít arra, hogy a közeljövőben 260 forint alá süllyedjen az euró árfolyama.



Választási kockázatok

Ellentétben az előző választásokkal, a mostani voksolást nem előzi meg jelentős bizonytalanság, akkor ugyanis kormányváltás is benne volt a pakliban, ráadásul a rendkívül rossz hiányszámok, illetve a belpolitikai feszültségek nyomot hagytak a forint árfolyamán. Ruzsonyi Ákos nem lát különösebb kockázatot a választásokban, ahogy a Raiffeisen szakértői sem.

Meg lehet egyezni a hiánynövelésről

A piacok tisztában vannak azzal, hogy Fidesz hozzá akar nyúlni a költségvetéshez, adott esetben megemeli a hiányt. A Nemzetközi Valutaalap is várhatóan partner lesz a hiányemelésben, ha valódi, például az önkormányzatok fogyókúráját vagy takarékosabb egészségügyet célzó lépéseket tesz az új kormány - mondta a Commerzbank szakértője, aki szerint az utóbbi hónapokban elhangzott 6-7 százalékos hiányszámok egyfajta stratégiát jelenthetnek, ha ennél alacsonyabb deficitet szeretnének elfogadtatni végül, akkor annak még gyakorlatilag örülni is fognak a piacon, mondván, ennél rosszabbra számítottak. A BKV, MÁV adósságainak rendezése sem verné ki a biztosítékot abban az esetben, ha egyúttal a következő kormány látható változásokat vinne véghez ezeknél a cégeknél, azaz nem termelnék újra a hiányt. A piac és az IMF is nagyon jól tudja, hogy az állami pénznyelők tartozásait rendszeresen ki kell fizetni, az a kérdés, hogy egyszerre csinálja meg a kormány vagy elhúzza négy évre.



Kolba Miklós ugyanakkor úgy véli, jó nemzetközi hangulat esetén is van kockázata a választási eredménynek. A Fidesz győzelmét ugyan borítékolják a befektetők, az viszont nagyon nem mindegy, hogy a befektetők szemében szélsősége Jobbik mekkora aránnyal kerül be a parlamentbe. A szélsőjobb jelentős előretörését a külföldi elemzők nem néznék jó szemmel és pozitív piaci hangulat ellenére gyengíthetik a forintot, szélsőséges esetben akár 10-15 forintos euróerősödés sem elképzelhetetlen. Kolba hozzáfűzte: a választások után pedig a Fidesznek mielőbb mondania kell valami a terveiről, hogy megnyugtassa a piacokat.

Fidesz tervei

Surányi György január végén, a Népszabadságban megjelent cikkében - melyet Orbán Viktor saját Facebook-oldalán ajánlott elolvasásra - egyebek mellett amiatt ostorozta a jegybank jelenlegi vezetőit, hogy hosszú éveken keresztül indokolatlanul magasan tartotta a kamatszintet, "erőltette" a forint felértékelődését. Surányi kijelentette, hogy a "gyenge gazdaság erős forintja" fenntarthatatlan volt, illetve a forint "jelentős túlértékeltségéről" írt. Mindezek alapján okkal feltételezhető, hogy egy Orbán vezette kormány megengedhetőnek tartaná, hogy más célok elérése (elsősorban a magyar cégek versenyképességének javítása) érdekében a mostaninál gyengébb legyen a forint. Erre utal az is, hogy fideszes poltikusok többször bírálták az MNB-t a szerintük túl magasan tartotta a kamatot a válság alatt. .