Magához tért az euró, gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A forint mérsékelten gyengült pénteken, kora este 265 forint felett járt az euró árfolyama. A nemzetközi piacokon az euró viszont javított a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

Péntek reggel fél tíz körül az euró 263,81 forintot ért, valamivel kevesebbet, mint csütörtök este. A dollárért ugyanekkor 197,4, a svájci frankért 185 forintot adtak.

Pénteken alig várható mozgás a közép-kelet-európai valuták árfolyamában. A forint szűk sávban mozoghat, az euró árfolyama 263,70 és 264,50 forint között alakulhat - írta elemzők véleményét idézve péntek reggel a Dow Jones hírügynökség.

A forint utóbbi hetekbeli viszonylagos jó teljesítményét az euróból való, kisebbfajta piaci kiábránduláson kívül az magyarázza, hogy a térségi valuták közül a magyar pénz hozamelőnye a legnagyobb az alacsony kamatú euróhoz és dollárhoz képest. Emellett a piaci megítélés szerint középtávon Magyarországnak a legnagyobb az esélye az államháztartási hiány csökkenésére.

Ezért a forint az utóbbi hetekben kezdte utolérni a kisebb adósságú, gazdaságilag jobban teljesítő térségi országok devizáinak javulását. Így tavaly márciushoz képest 15 százalékkal jobb az euróval szemben, miközben például a zloty 17 százalékkal erősödött.

A forintot is fékezi azonban az, hogy az euró gyengüléséből elsősorban a dollár profitál, és az a piaci várakozás is visszafogja, hogy a Magyar Nemzeti Bank hétfőn bizonyára folytatja a kamatcsökkentést.