Csak a Magyar Telekom erősödött Budapesten

Vágólapra másolva!
Több mint másfél százalékkal csökkent pénteken a BUX. A vezető részvények közül  egyedül a Magyar Telekom drágult.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,57 százalékos csökkenéssel, 24 655,24 ponton zárta a hét utolsó kereskedési napját. A tőzsde 38 milliárdos pénteki forgalma jóval meghaladta az idei, 24 milliárd forintos napi átlagot.

A vezető papírok közül egyedül a Magyar Telekom drágult, közel 3 százalékkal 788 forintra. Ezzel szemben a Mol 1,8 százalékkal 20 335 forintra gyengült, az OTP részvények ára 2,43 százalékkal 7220 forintra esett. A Richter pedig 3,2 százalékot veszített értékéből, így 42 300 forinton végzett.

A régiós és a nyugat-európai börzéktől eltérően egész nap estek az árfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén, szakértők szerint a befektetők kivették az elmúlt napokban felhalmozott nyereségeiket. Üzletkötők szerint egyelőre nem tudni, hogy ez csak egynapos korrekció volt, vagy egy tartósabb csökkenés kezdete.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint erősítette az eladási hullámot az is, hogy az országgyűlési választások miatti bizonytalanságok és a régiós társakhoz képest a pesti tőzsdén felhalmozott jelentős profit miatt sok szakértő a nyereség realizálását javasolta a befektetőknek a magyar piacon. A süllyedésben szerepet játszott, hogy a végleges adatok szerint a vártnál kisebb lett az amerikai gazdaság negyedik negyedéves növekedése.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója szerint ugyanakkor nincs szignifikáns eltérés az előzetes amerikai GDP és a pénteken közzétett végleges adat között, ezért szerinte ez nem befolyásolhatta jelentősen az árfolyamokat.A Magyar Telekom mentette meg a BUX-ot egy nagyobb eséstől. Kiemelte a Richtert, amely jelentősen gyengült a csütörtöki záráshoz képest, miközben ezt igazán alátámasztó hír nem jelent meg a gyógyszeripari társaságról - tette hozzá Szegner.