Jót tehet a forintnak egy nagy Fidesz-győzelem a francia nagybank szerint

Vágólapra másolva!
A francia Crédit Agricole befektetési részlegének elemzője szerint egy erős támogatással megválasztott új kormány felállása csökkenti az ország politikai kockázatát, ami rövid távon a forint erősödését hozhatja magával. A pénzintézeti szakértő szerint ez annak ellenére igaz lehet, hogy a Fidesz a költségvetési hiány túllépésének emlegetésével aggodalmat kelt a piacon.
Vágólapra másolva!

Az erős politikai felhatalmazással megalakuló Fidesz-kormány lehetőséget kap a választóktól a strukturális reformokra, és ez rövid távon növelheti a forint iránti bizalmat - véli Stuart Bennett, az egyik legnagyobb franciaországi pénzintézet, a Crédit Agricole CIB elemzője. Az elemző szerint egy esetleges kétharmados többség lehetőséget ad a kormányzó pártnak az alkotmány módosítására, és négy évre minimálisra csökkenti az ország politikai kockázatát, ami rövid távon - különösen a kockázatéhség növekedése mellett - a forint erősödésével járhat.

Bennett bő két héttel is kiadott egy Magyarországgal foglalkozó elemzést, miszerint megerősödhet az euró iránti igény a jövőben a kelet-európai országokban, így nálunk is, de a magyar, cseh és lengyel lakosságnak ezért még nagy árat kell fizetnie.

Más elemzők szerint a forint árfolyama más tényezőkön múlik majd. Peter Attard Montarto, a Nomura szakértője például korábban azt mondta, hogy komoly kockázati tényező, hogy mi lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével - szerinte ugyanis Simor András jegybankelnök személye elengedhetetlen a piaci optimizmushoz és a befektetők jóindulatához. A Fidesz ezzel kapcsolatban még nem nyilatkozott, de Orbán Viktor évértékelőjéből az derült ki, hogy a választási győzelemre esélyes pártnál nincsenek megelégedve sem az MNB, sem a pénzügyi felügyelet munkájával.

"A hiánycél túllépése borítékolható"

Bennett mostani elemzésében emlékeztet arra, hogy az IMF-fel kötött megállapodás értelmében az idei költségvetési hiány nem haladhatja meg a 3,9 százalékot, ám a Fidesz 7 százalékos deficitről beszél. A szakértő szerint a hiánycél túllépése borítékolható, a Fidesz által emlegetett deficit veszélyeztetné a párt által említett 2015-ös euróbevezetést, hiszen az IMF rövid távon sem nézi jó szemmel a maastrichti kritériumokban rögzített 3 százalékos cél túllépését.

Az elemző szerint a 3,9 százalékos deficitcéltól való eltérés mértéke leginkább attól függ, hogy az új kormány melyik évre számolja el a 2010-2011-ben megvalósított infrastrukturális beruházásokat, továbbá hogy tartja-e magát adócsökkentési ígéreteihez. A Crédit Agricole elemzője szerint a Fidesz a kialakult gazdasági helyzetért minden bizonnyal az előző kormányt fogja hibáztatni, hogy ennek megfelelően a 2011-es költségvetéssel tiszta lapot nyithasson.

Bennett két hete is azt mondta, hogy a tervezettnél nagyobb 2010-es költségvetési hiány emlegetése aggodalmat kelt a piacokon, megvalósulása pedig kiváltaná az IMF rosszallását és veszélybe sodorná az euró 2015-ös bevezetését.

Eltérő vélemények

A Crédit Agricole véleménye előtt több, egymással is szemben álló elemzés jelent meg a magyar gazdaság állapotáról, illetve a kilátásokról.

Az országról jellemzően optimista képet festő Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint Magyarország államháztartási egyensúlya olyan mértékben javult, hogy abból most már »természetes« módon következik az adóskockázati osztályzatok javításának valószínűsége, azaz felminősítés várható, miközben a Credit Suisse azt közölte, hogy szerinte Magyarország a világ harmadik legsérülékenyebb gazdasága, Izland és Görögország után. (A piaci elemzések közötti eltérések okairól itt olvashat.)