Civilek bojkottálják az Auchant, az áruházlánc a döntésre vár

Vágólapra másolva!
Civil szervezetek az Auchan ellen bojkottot hirdettek, mondván az áruház annak ellenére bővíteni szeretné dunakeszi áruházát, hogy a tiltakozók szerint természetvédelmi károkat okozna a beruházás. Az áruházlánc közölte, várják a környezetvédelmi minisztérium vizsgálatának eredményét.
Vágólapra másolva!

Több mint két tucat civil szervezet országos bojkottra szólított az Auchan Magyarország Kft. ellen, mert a cég továbbra is kitart a Dunakeszi tőzeglápnál megvalósítani kívánt áruház-bővítési beruházása mellett - közölte csütörtökön a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

Horváth Gergő, a TVE ügyvezetője közölte: azt követően döntöttek az áruházlánc bojkottja mellett, hogy az Auchan februári sajtótájékoztatóján több hamis állítás is elhangzott. Így például hamisnak ítélik azt az állítást, hogy a természetvédelmi hatóság írta elő a vállalat számára az Óceán-árok patak elterelését, miközben a hatóság első és másodfokon is elutasította azt.

Az Auchan februári sajtótájékoztatóján egyebek mellett közölte, örül annak, hogy a környezetvédelmi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben és várják az üggyel kapcsolatos bírósági döntést. Ha tárca a területet védettnek minősíti, akkor a cég eláll a beruházás megvalósításától. A társaság szóvivője, Gillemot Katalin az [origo]-nak csütörtökön elmondta, egyelőre nincs döntés, február közepe óta annyi a változás, hogy a szaktárca értesítette az Auchant a vizsgálat megindításáról.

TVE szerint természeti károkat okoz a beruházás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete mellett több környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet a múlt hónapban nyilvános levélben kérte az Auchant, álljon el dunakeszi áruházának bővítésétől.

A szervezetek úgy vélik, a tervezett áruház- és parkolóbővítés komoly természetvédelmi károkat okozna még akkor is, ha esetleg nem pontosan a lápos területen, hanem annak közvetlen közelében valósulna meg. Az áruháztól keletre fekvő - a vállalat birtokában lévő - teljes terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, ezért törvényesen nem is beépíthető - közölte a TVE.

Az Auchan adott esetben hajlandó leállítani a beruházást

"A vállalat akkor is kötelezettséget vállal arra, hogy érintetlenül marad a természetes terület, ha védettséget kap a vizsgálat során" - közölte az ominózus februári sajtótájékoztatón az áruházlánc.

Az Auchan akkor jelezte, 2003 és 2009 között két lépésben, számos közigazgatási szervezet és hatóság bevonásával lefolytatott hosszú közigazgatási folyamat eredményeként a megszülettek azok a határozatok, amelyek beépíthetővé nyilvánították a fejlesztési területeket, s ezeket a határozatokat kihirdették és kifüggesztették. Ezeket a határozatokat senki nem támadta meg, az Auchan a határozatok hatályba lépését követően jogszerűen vásárolta meg ezeket a területeket.

Az Auchan egyúttal hangsúlyozta: kereskedelmi vállalatként nem neki kell eldöntenie, hogy a tulajdonában lévő terület védett vagy sem.