Beperelte egy betétes az ukrán jegybankot

Vágólapra másolva!
Precedens nélküli eset történt az ukrán igazságszolgáltatásban: beperelte egy betétes a jegybankot a nemzeti valuta, a hrivnya árfolyamzuhanása miatt - írta hétfőn a Levij Bereg című napilap.
Vágólapra másolva!

A felperes Dmitro Honhalszkij, a Licsnij Szcsot című pénzügyi újság főszerkesztője, aki azzal vádolja az Ukrán Nemzeti Bankot (NBU), hogy nem tett eleget a nemzeti valuta stabilitásának megőrzésére vonatkozó alkotmányos kötelességének, és kárpótlást követelt a dollárban felvett hitel megnövekedett költségei miatt. Az ügyet a kijevi kerületi közigazgatási bíróság tárgyalja.

A jegybank nem ért egyet a felperes követelésével, mondván, hogy a törvény szerint nem köteles "az ukrán nemzeti valuta árfolyamát valamilyen külföldi devizáéhoz kötni és szigorúan rögzíteni". A nemzeti bank közleménye szerint az "NBU-nak semmilyen kötelezettsége sincs a hrivnyának a dollárhoz viszonyított árfolyama változatlan szinten tartásával kapcsolatban".

Az ügyet - fontosságára való tekintettel - háromfős bírói kollégium tárgyalja, miután fennáll a precedensértékű döntés veszélye, amely "szociális robbanáshoz" vezethet.

60 százalékkal értékelődött le a valuta

2008 végén-2009 elején Ukrajnában rekordmértékben - 60 százalékkal - leértékelődött a nemzeti valuta, a csúcsidőszakban - 2008 december végén - a devalváció a 100 százalékot is elérte. A pénzromlás hatalmas veszteséget okozott a külföldi devizákban kölcsönt felvevőknek. A pénzüket hrivnyabetétekben elhelyezők szintén hatalmas veszteségeket szenvedtek, miután a nemzeti bank által elrendelt moratórium miatt nem tudták kivenni a pénzüket. A felperes szerint állampolgárok millióit "rabolták ki" a nemzeti bank valutapolitikája következtében.