Menesztené a minisztert az MSZP a gázáremelés miatt

Vágólapra másolva!
A 10,1 százalékos gázáremelés miatt az energetikai miniszter és a MEH-elnök menesztését kezdeményezi az MSZP. Szanyi Tibor képviselő szerint szakmai köntösbe bújtatott politikai provokációról van szó.
Vágólapra másolva!

Az MSZP indokolatlannak tartja a most bejelentett 10,1 százalékos gázemelést, kezdeményezi a döntés azonnali felfüggesztését és a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke és az energetikai miniszter menesztését. Az energetikai miniszter Hónig Péter, aki korábban többek között a Malév elnöke, illetve a Dunaferr és a Budapesti Erőmű első embere volt, sőt 1998 és 2000 között a Fidesz-kormány idején a gazdasági minisztérium helyettes államtitkára is volt. A Magyar Energia Hivatalt Matos Zoltán vezeti.

Szanyi Tibor, az MSZP szakpolitikusa csütörtökön az MTI-nek azt mondta: megértve Bajnai Gordon kormányfő szigorú jogszabálykövető álláspontját, az MSZP és parlamenti frakciója a leghatározottabban tiltakozik a gázáremelés ellen, azt "szakmai köntösbe bújtatott politikai provokációnak" tartja. Hangsúlyozta: továbbra sem látják indokoltnak a gázáremelést, ezért kezdeményezik a parlament gazdasági bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, hogy tisztázzák a helyzetet.

Fideszes szálat lát Szanyi

A politikus azt mondta, hogy az energiahivatal elnöke és az energetikai miniszter részéről egyoldalú elfogultságot érzékelnek a szolgáltatók felé. Szanyi Tibor szerint azok a tőkés és politikai körök, akik a Fidesz kormányra kerülésére játszanak "udvariassági emelésbe hajszolták bele" az energiahivatal elnökét és az energetikai minisztert, hogy az új kormánynak ne kelljen bajlódnia a gázárakkal - tette hozzá a politikus, aki szerint a gáz és az olaj világpiaci ára nem indokolja az emelést, illetve jóval rosszabb dollár-árfolyammal is kalkuláltak.

A gázáremelés ötltete már korábban is kiverte a biztosítékot a szocialista párt egyes politikusaiban. A gázáremelési vita azzal kezdődött, hogy a Magyar Energia Hivatal március elején közölte, a köbméterenként átlagosan 100 forintba kerülő gáz árának 16-17 forintos emelése lenne indokolt. Matos Zoltán, a szervezet elnöke a bejelentéssel együtt azt is elmondta: a MEH-nek semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a tavaly életbe lépestt gázellátásról szóló jogszabály határozza meg. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja és ármegállapító eljárást indíthat.

Lendvai Ildikó is elképedt

Akkor Podolák György, az MSZP szakpolitikusa szólalt meg, és ő is Matos Zoltán menesztését kérte Bajnai Gordon miniszterelnöktől, mondván, a szervezet elnöke "előre énekelt", amivel csorbította a hivatal tekintélyét. Hangsúlyozta: a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben a földgáz ára nemcsak szakmai, hanem politikai kérdés is. Podolák felvetése süket fülekre talált: Szollár Domokos ugyanis a Matos menesztését célzó indítványról azt mondta, fel sem merült a változtatás gondolata. "A gáz árának jóváhagyásánál a miniszterelnök elvárása a Magyar Energia Hivatal felé az, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolhatatlan fillérrel se emelhessék az árakat - közölte Szollár Domokos.

Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP vezetői többször konzultáltak a kormányfővel a gáz áráról, mert véleményük szerint most nem lett volna szükség áremelésre. Podolák György mellett Lendvai Ildikó pártelnök is kritizálta a MEH elnökét, és azt mondta: elképedve hallotta, hogy az energiaszolgáltatók ajánlattétele előtt az energiahivatal vezetője arról beszélt, mekkora áremelésre lehet szükség, mert ez burkolt javaslat az áremelés mértékre.