Reuters: Az év végén emelhet kamatot a Fed

Vágólapra másolva!
A gazdasági helyzet miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan csak az utolsó negyedévben emel kamatot.
Vágólapra másolva!

Január és március között az amerikai bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2,6 százalékra lassul éves szinten a tavalyi utolsó negyedévben mért 5,9 százaléknak. Az 2010 egészét nézve 2,9 százalékkal bővülhet a tavalyi 2,4 százalékos hanyatlás után - derül ki a Reuters legfrissebb, 70 közgazdász megkérdezésével készített felmérése szerint 2,9 százalékkal bővül.

A lassú növekedés hatásaként az elemzők arra számítanak, hogy a változékony élelmiszer- és energiaárak nélkül számol infláció 1,4 százalékkal nő az idei első negyedévben, és 1,3 százalékkal emelkedik az év egészében, jövőre pedig 1,6 százalékra gyorsul.

Mindezek alapján a Fednek egyelőre nincs szüksége arra, hogy emelje az alapkamatot, ami jelenleg nulla és 0,25 százalék közötti - derül ki a felmérésből. Az első kamatmelés 2010 utolsó negyedévében lesz a szakértők szerint, akik egy hónapja még arra számítottak, hogy erre korábban, a harmadik negyedévben kerül sor.

A megkérdezettek szerint az alapkamat 0,75 százalékra nő október és december között. A szakértők úgy látják, miután a kamatszint 0,75 százalékra emelkedik, továbbra sem várható jelentősebb kamatnövelés, 2011 közepére is csak 1,5 százalékos rátát valószínűsítenek.