Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az export alig ötödét adják a kkv-k

Vágólapra másolva!
A meglévő exportpiacok nem változtak az elmúlt években, de a jövőben változhat a helyzet. A magyar cégek új, ázsiai piacokat vennének célba - derül ki az ITD Hungary felméréséből, amely szerint 55 olyan kkv működik, amely 2008-2009-ben is két egymást követő évben 30 százaléknál nagyobb mértékben tudta növelni exportját.
Vágólapra másolva!

A magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség, az ITD Hungary a terveknek megfelelően idén márciusra befejezte kétéves projektjét, amelynek során kétezer exportáló kis- és középvállalkozást (kkv) tevékenységét mérték fel.

A magyar gazdaság éves exportja mintegy 15 ezer milliárd forintra rúg, ennek csak a 18 százalékát adják a kkv-k és a vállalkozások mintegy 40 százaléka külföldi tulajdonban van. A legerősebb kkv-exportőrök a hagyományos szektorokból (élelmiszer, textil, fém) kerülnek ki, de feljövőben vannak a tudásalapú iparágak - derül ki az elemzésből.

A meglévő exportpiacok nem változtak az elmúlt években, de a közeli jövőben célként megjelölt piacok között teljesen új irányok vannak, így például a célpontok között szerepel már a Közel-Kelet és a Távol-Kelet. Az ITD Hungary közlése szerint 55 olyan kkv működik, amely 2008-2009-ben is két egymást követő évben 30 százaléknál nagyobb mértékben tudta növelni exportját.

A céglátogatások módszere alkalmas volt arra, hogy az interjúk során olyan információkat is összegyűjtsenek, amelyek a statisztikai adatokból nem derülnek ki - közölte a cég. Így például arra vonatkozó információkat is összegyűjtöttek, hogy a cégek milyen problémákkal találkoztak a külpiaci terjeszkedés közben, illetve hol jelentkeznek az állami szabályozás hiányosságai. Az ITD tanácsadói összesen pontosan 2064 céghez látogattak el, amelyek a magyar kkv-export felét reprezentálják, azaz magyar tulajdonú, exportról döntést Magyarországon hozó cégek döntő többségét felmérték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről