Varga Mihály: A Fidesz miatt zárolta a kormány a tartalékokat

Vágólapra másolva!
A Fidesz alelnöke szerint az ellenzéki párt és az IMF közötti tárgyalások következménye, hogy a kormány zárolta a költségvetési tartalékok jelentős részét.
Vágólapra másolva!

A magyar pénzügyi tárca a Fidesz és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások folyományaként fagyasztotta be a 2010-es tartalékok nagy részét - mondta kedden Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke a Dow Jones tudósítása szerint.

Az IMF hétfőn azt közölte, hogy tárgyalt a Fidesszel, és az ellenzéki párt hitet tett a költségvetési szigor folytatása mellett, de a tartalékok befagyasztásával kapcsolatban nem említette a nemzetközi szervezet az ellenzéki pártot.

Varga azt mondta, hogy a Fidesz a tárgyalásokon felhívta az IMF figyelmét az idei költségvetés kockázataira, és az IMF részben elismerte ezeket a rizikókat. "Úgy vélem, hogy ennek következményeként került sor a tartalékok zárolására" - mondta a Dow Jones szerint Varga Mihály, aki azt is elmondta, hogy a Fidesz folytatni fogja a tárgyalásokat a IMF-fel, de csak akkor tud majd részletesen nyilatkozni a költségvetésről, ha átvette a kormányzást a mostani kabinettől.

Az ellenzéki politikus gondolatmenete azt sugallja, hogy az IMF elfogadta a Fidesz költségvetési kritikáját, és ebből adódóan arra kérte a kormányt, hogy a tartalékok zárolásával biztosítsa be a hiánycél betartását - a tartalékok zárolása ugyanis azt jelenti, hogy ezt az összeget másra már nem lehet majd elkölteni.

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottság (EB) képviselőjével tartott hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány zárolta a 2010-es költségvetésben szereplő stabilitási tartalékot. A csaknem 100 milliárd forintos tartalék felét már egy héttel ezelőtt zárolta a kormányzat az adóbevételek tervezettől való várható elmaradása miatt, a fennmaradó 50 milliárd forint befagyasztása pedig most merült fel, mégpedig a vagyonadó részleges megszüntetése miatt.

A stabilitási tartalékalap kimerülése azt jelenti, hogy hat héttel az év kezdete után gyakorlatilag kiürültek azok a pluszforrások, amelyeket a kormány kifejezetten a gazdasági válság hatásainak enyhítésére rakott a büdzsébe. Vagyis ha újabb válsághullám éri el Magyarországot, akkor nem nagyon van mihez nyúlnia a mostani, illetve a következő kormánynak pénzszűke esetén (erről itt olvashat részletesebben).

"A Fidesz elkötelezett abban, hogy Magyarország stabilitása, az ország finanszírozhatósága megmaradjon" - közölte még hétfőn Varga Mihály, hozzátéve, hogy legfontosabb céljuk új munkahelyek teremtése, és ennek szeretnének alárendelni egy olyan gazdasági programot, amelyben az adósságfinanszírozás és a minél kisebb államháztartási hiány is fontos cél.