Új vetélytárs vinné a pesti tőzsde ügyfeleit

Vágólapra másolva!
Magyar és cseh papírokat is felvesz a kereskedési rendszerébe egy nemzetek feletti, elektronikus tőzsdei szolgáltatás. A hasonló programok közvetlenül a hagyományos tőzsdék piacait veszélyeztetik, így a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is rosszul járhat.
Vágólapra másolva!

A londoni tőzsde tulajdonában lévő Turquoise kereskedelmi rendszer 25 cseh és magyar értékpapírt vesz fel kínálatába. Ez ugyan nem az első eset, de rávilágít, hogy a hagyományos tőzsdék, így a BÉT is, komoly kihívások előtt állnak.

Február 26-ától 12 magyar és 13 cseh részvény lesz elérhető a kereskedelmi rendszeren keresztül, amely sok külföldi ügyfelet vihet el a jelenleg a hagyományos tőzsdéktől, de nem kizárt, hogy magyar befektetők is érdeklődnek majd a lehetőség iránt.

"Elégedettek vagyunk, hogy mi lehetünk az első összeurópai kereskedelmi platform, amely magyar és cseh értékpapírokkal kereskedik" - mondta David Lester, a Turquoise vezérigazgatója.

Az elektronikus tőzsdék előnye, hogy alacsonyabb költséggel lehet igénybe venni a szolgáltatásaikat, valamint, hogy gyors kereskedést tesz lehetővé. A Turquoise mellett ilyen szolgáltatást nyújt a Bats Europe, a Chi-X Europe is, s a Businessweek szerint ezek komoly kihívást jelentenek a hagyományos tőzsdékre. A lap szerint a már jelentős piacot hódítottak meg a tőzsdék rovására.

Ilyen elektronikus kereskedési rendszer magyar fejlesztéssel is működik. A Quote nevű rendszer a nagy, nyugati vetélytársakkal kíván versenyezni. Ez olyan papírokkal foglalkozik, amelyeket már bevezettek neves tőzsdékre.