Újabb kamatcsökkentés jöhet hétfőn

Vágólapra másolva!
A megkérdezett 25 elemző közül 21 további, 25 bázispontos kamatcsökkentést, a többi négy kamattartást vár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának hétfői kamatdöntő ülésétől.
Vágólapra másolva!

A Reuters felmérésnek csütörtökön nyilvánosságra hozott eredménye szerint a jegybanki alapkamat jövő héttől érvényes 5,75 százalékos szintje történelmileg a legalacsonyabb lesz.

Az elemzők szerint a monetáris tanács a lassuló infláció mellett a törékeny forint árfolyam ellenére is folytatja óvatos enyhítési politikáját.

A Reuters által idézett elemzők véleménye szerint csak lényegesen alacsonyabb kamatszint késztetné a kereskedelmi bankokat a hitelezésnek a gazdasági kilábalást előmozdító bővítésre a tavalyi 6,3 százalékos GDP- csökkenés után.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa legutóbb 2010. január 26-i hatállyal 25 bázisponttal 6,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét. Az elemzőket nem lepte meg a döntés.

Az utóbbi húsz évben mindössze egyszer, 2005 szeptemberétől 2006 augusztus végéig, volt példa 6 százalékos kamatszintre.