PSZÁF: Súlyos szabálytalanságok több pénzügyi vállalkozásnál

Vágólapra másolva!
Több jelzáloghiteles pénzügyi vállalkozással szemben is a bírósághoz fordul a pénzügyi felügyelet.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi felügyelet idén márciusban több, jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozással szemben, az adott cégek ügyfelei érdekében közérdekű keresetet nyújt be a bíróságon - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke.

Farkas Ádám elmondta: a felügyelet vizsgálatai alapján ezeknek a vállalkozásoknak a többsége súlyos szabálytalanságokat követett el, súlyosan megsértettek fogyasztói érdekeket, és az üzleti megbízhatóságot tekintve rendkívül kockázatosan működnek.

A vállalkozásoknak egy része olyan partnerekkel tevékenykedett együtt - ingatlanfogalmazó cégekkel és magánszemélyekkel -, amelyekkel szemben a felügyelet följelentést tett, illetve eltiltotta őket az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtástól - fűzte hozzá a felügyelet elnöke.

A PSZÁF 2009. második felétől 10, jelzáloghitelezési, illetve 2, ingatlan-lízingtevékenységet folytató pénzügyi vállalkozásnál végzett vizsgálatot. A vizsgálatok elrendelésének célja az volt, hogy a felügyelet meggyőződjön a saját piacmonitoring tevékenysége, a hozzá érkezett panaszok, illetve a piaci szereplők adatközlései nyomán beérkezett információkról, adatokról. A vizsgálat az intézmények teljes hitelezési folyamatára kiterjedt (a kérelem benyújtásától a követeléskezelésig, s kiemelten a hitelközvetítők tevékenységére).

Ezen belül a felügyelet áttekintette a hitelnyújtás szempontjait (pl. az értékbecslő személyét), a hitelek igénybe vételének céljait, a hitelező lépéseit a követelésbehajtásra (a kölcsönszerződés felmondása után), a követelés érvényesítésébe bevont külső szereplőket (pl. a vételi opciós jog gyakorlására kijelölt személyt, követelésvásárló céget), s azt, hogy van-e összefonódás a hitelezővel.

A PSZÁF közölte, hogy megkezdte az intézményi és személyi bírságok kiszabását. A Lánchíd Hitel és Faktor Zrt. bírsághatározata 2010. január elején, a Zee Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt. határozata, illetve a New Chance Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. bírsághatározata pedig csütörtökön jelent meg a felügyelet honlapján, mind a három esetben 2 millió forintos bírsággal. A felügyelet szerint további bírsághatározatok is várhatók.