Végleg elvesztette az állam a Postabank-pert

Vágólapra másolva!
A bíróság végleges ítélete szerint nem felelősek a Postabank könyvvizsgáló cégei azért, hogy a magyar állam képviselői nem vették észre a bank rendellenes működését. Az 50 milliárdos kárt senki sem téríti meg, viszont a magyar állam több mint 900 millió forint perköltséget fizet.
Vágólapra másolva!

A magyar állam végleg elvesztette a Postabank-pert, miután keddi ítéletében a Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet a magyar állam egy korábbi, keresetét elutasító bírósági döntés miatt nyújtott be.

A több mint tíz éve kezdődött perben a felperes magyar állam a Postabank volt könyvvizsgálói ellen két jogcímen 170 milliárd forintos kárigényt jelentett be, de az idők során az összeg 50 milliárdra csökkent, mivel a Postabank által okozott kár nagyobb része megtérült.

Az 50 milliárd forintos kártérítés igényt a Postabank két volt könyvvizsgálója, a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft., illetve a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ellen akarta érvényesíteni a magyar állam, mivel indoklása szerint a két cég hozzájárult ahhoz, hogy a pénzintézet működéséről, gazdasági teljesítményéről hamis kép alakuljon ki.

A Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta a Fővárosi Ítélőtábla azon döntését is, amely szerint a felperes magyar állam 731 millió forint perköltséget köteles téríteni a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-nek , illetve több mint 200 milliót a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-nek.

Az időközben megszűnt harmadik könyvvizsgálóval, az Arthur Andersennel szembeni kártérési igény elenyésző, bár a bírósági eljárás itt még folytatódik.