Egyre több német vallja be eltitkolt adóhátralékát

Vágólapra másolva!
A Németországban a közelmúltban kirobbant adócsalási botrány nyomán már megközelíti a 3 ezret azoknak a száma, akik önkéntes vallomást tettek a hatóságoknál adóhátralékaikról.
Vágólapra másolva!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtöki értesülése szerint egyedül Baden-Württemberg tartományban csaknem 600-an jelezték, hogy elmaradt adóhátralékaikat utólagosan kívánják befizetni. A német újság szerint szinte egyetlen olyan tartomány sincs, ahonnan nem érkezett volna hír "önfeljelentők" seregéről. A német törvények lehetővé teszik, hogy az érintettek mindaddig büntetés nélkül bevallják, illetve kamatostul befizessék adóhátralékaikat, amíg az adócsalás bűntettét a hatóságok nem bizonyították rájuk.

A németországi botrány január végén tört ki, amikor egy informátor a német államnak, illetve a leginkább érintett Észak-Rajna-Vesztfália tartománynak 2,5 millió euróért egy olyan - lopott banki adatokat - tartalmazó DVD-t kínált eladásra, amely 1500, svájci bankszámlával rendelkező németországi adócsalót leplez le. A német kormány - Merkel kancellár vezényletével - a DVD megvásárlása mellett döntött, de egyelőre még homály fedi, hogy a rendkívül éles politikai és jogi vitát kiváltó ügyletet lebonyolították-e.

Később hasonló, ugyancsak lopott banki adatokat tartalmazó és állítólagos adócsalókat leleplező DVD-lemezzel állt elő egy-egy informátor Baden-Württembergben és Bajorországban is. A stuttgarti hatságok állítólag megvásárolják a DVD-t, míg Münchenben egyelőre nem született döntés. Mindenesetre az újabb esetek után hétről-hétre ugrásszerűen növekedett az adóhátralékaikat bevallók, illetve befizetni szándékozók száma.