IMF: Sikersztori Románia kilábalása a válságból

Vágólapra másolva!
Románia számára valóságos "sikersztori", ahogyan kijutott a válságból, amely tavaly még teljes összeomlással fenyegette, de nagyon fontos, hogy a jövőben folytassa a gazdasági reformokat, különben továbbra is védtelen marad - fejtette ki Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségvezetője.
Vágólapra másolva!

A tisztségviselő a Romania libera keddi számában adott interjújában felidézte: tavaly még sokkal kedvezőtlenebbek voltak a kilátások, de a román kormány még idejében igénybe vette a nemzetközi pénzügyi segítséget, enyhítve ezzel a nehézségeket. Ha ezt nem tette volna meg, a recesszió sokkal súlyosabb lett volna, a tőkekiáramlás sokkal nagyobb méreteket öltött volna, a lejre sokkal nagyobb nyomás nehezedett volna.

Jeffrey Franks ugyanakkor úgy látja: Románia még egyáltalán nincs biztonságban, most az lesz a legnagyobb kihívás számára, hogy teljes mértékben teljesítse az IMF által támasztott feltételeket, és hajtsa végre a szükséges szerkezeti átalakításokat. Ez a jövőnek szóló beruházásokat jelent, az infrastruktúra fejlesztését és az oktatás szintjének emelését is magában foglalja.

Az interjúalany elengedhetetlennek tartja az egységes bérezésről szóló törvény megfelelő alkalmazását, amely lehetővé teszi a teljes bérreformot, és hosszú távon csökkenti a költségvetési kiadásokat. A nyugdíjreform enyhítené a nyugdíjbiztosítási alapok sérülékenységét. A kiadások csökkentése révén adóemelések nélkül is tartani lehet majd a pénzügyi egyensúlyt - tette hozzá az IMF tisztségviselője. Az elfogadásra váró, úgynevezett pénzügyi felelősségről szóló törvény a költségvetés átláthatóságát szavatolhatja. A most végrehajtandó reformoktól függ majd, hogy a jövőben le lehet-e szorítani a költségvetési deficitet - tette hozzá.

Jefrrey Franks nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Romániának a jövőben esetlég nem lesz szüksége a készenléti hitel teljes összegét felvenni. Az IMF képviselője azonban erre csak akkor lát lehetőséget, ha valóban beindulnak a reformok.