Forintgyengülés jöhet a napokban

Vágólapra másolva!
A 265-275-ös sávjának gyenge oldalán áll a forint, de a határ fölé valószínűleg nem fog lépni. Később azonban gyengülésnek indulhat, aminek a 280-as szint adhat támaszt. Az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben december óta.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyama kedden is a tavaly augusztus óta tartott 265-275 forintos euróárfolyam sáv "gyenge", 275 forintos szélének közelében marad az eurózóna pénzügyi stabilitásával kapcsolatban a görög, portugál és spanyol adósságszolgálattal felmerült kételyek miatt.

A forint legvalószínűbb árfolyammozgási tartománya a 273-274 forintos euróárfolyam, amennyiben nem súlyosbodik az eurózóna "perifériájával" szemben kialakult bizalomhiány. A 275 forintos euróárfolyam-határ tartós áttörését annak erős technikai ellenállása miatt nem tartják valószínűnek a kereskedők.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője arról számolt be, hogy mivel a forint elmúlt 50 napról szóló mozgóátlaga megközelíti a 200 naposat, eladói nyomás rajzolódik ki. Ez azt jelenti, hogy gyengülhet a forint a következő napokban, de 280 forint fölé aligha kerül az euró a szigorú magyar költségvetés miatt.

Az euró 272,51 forintot ért kora reggel, ami közel azonos a tegnap délutáni szinthez képest. Ugyanekkor a dollár 198,41 forintot ért. A zöldhasú az elmúlt két hónapban a decemberi 1,5 körüli, euróval szembeni értékhez képest már 1,37-es árfolyamig erősödött, ami jelentős elmozdulást jelent. A svácji frankot 185,60 forintért lehetett kapni.