Mentőövet dob az eurózóna a görögöknek

Vágólapra másolva!
Egy német kormányzati forrás szerint az eurózóna tagjainak vezető politikusai megállapodtak arról, hogyan húzzák ki a bajból Görögországot. Az egyezség nem végleges, de így is jót tett az euró és a forint árfolyamának is.
Vágólapra másolva!

Elvi megállapodásra jutottak az eurózóna tagjai arról, hogy megsegítik a jelentősre duzzadt államháztartási hiánnyal és államadóssággal küszködő Görögországot. A támogatás formája még nem dőlt el - közölte a német koalíciós kormánynak a Reuters által név nélkül idézett egyik vezető illetékese.

Eközben a Financial Times Deutschland arról számolt be, hogy a kereszténydemokrata Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter szerdán ismerteti pártja vezetőivel a tervezett támogatás részleteit. A hír röviddel a csütörtöki EU-csúcstalálkozó előtt látott napvilágot.

Korábban az EU pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia arra biztatta az uniós országokat, hogy segítsenek Görögországnak, de ne ingyen, hanem a görögök saját erőfeszítéseit is megkövetelve.

A német forrás által kiszivárogtatott információ nyomán nagyon megerősödött az euró, amely múlt pénteken 9 hónapos mélypontra került a dollárral szemben. A hírek a forint árfolyamát is erősítették, este fél hétkor kevesebb mint 271 forintot adtak egy euróért.