Negyedmillió Priust is visszahív a Toyota - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Újabb típus újabb hibája bizonyosodott be: Priusokat is visszahív a Toyota autógyártó; Görögországéival emlegette egy lapon Nagy-Britannia problémáit az IMF egyik volt vezető közgazdásza; pénzügyminisztere szerint az USA sohasem veszíti el a lehető legjobb adósbesorolását; megint titkos baki adatsorokat árulnak ismeretlenek a német hatóságoknak; mégsem egyesül Japán két legnagyobb sörgyártó cége.
Vágólapra másolva!

Visszahív a Toyota 270 ezer, az Egyesült Államokban és Japánban tavaly májustól decemberig eladott Priust - értesült a BBC japán forrásokból. Az ok a fék rendellenes működése, ami szoftverhibára vezethető vissza. Az elmúlt hetekben nagyjából 8 millió autó visszahívását bejelentő autógyár nem kommentálta az információt.

Az IMF egyik volt vezető közgazdásza, Simon Johnson azt mondta, Nagy-Britanniának ugyanabban a kategóriában kellene lennie, mint a nemrég adóssága és költségvetése hiánya miatt súlyos helyzetbe került Görögországnak, illetve a hasonló természetű gondokkal küzdő Spanyolországnak - írja ugyancsak a BBC internetes oldala. Johnson hozzátette, hamarosan Írország és Olaszország is nagy bajba kerül, az eurózóna összességében válságban van.

Az Egyesült Államok "sohasem fogja elveszíteni Aaa besorolású adósminősítését" - jelentette ki Timothy Geithner pénzügyminiszter a BusinessWeek beszámolója szerint. Geithner részben arra reagált, hogy a múlt héten a Moody's hitelminősítő jelezte, az amerikai államkötvények besorolása nyomás alá kerülhet, ha a kormány nem tesz lépéseket a következő években ígérkező rekordméretű költségvetési hiány csökkentésére.

Újabb titkos banki adatokat árulnak eladásra ismeretlenek Bajorországban és Baden-Württenbergben - állítja a Wall Street Journal. A két német tartomány illetékesei egyelőre vizsgálják a felajánlásokat. Németországban a múlt héten döntöttek arról, hogy az állam 2,5 millió euróért megvesz egy eltitkolt jövedelmekről árulkodó svájci banki adatsort.

Felhagyott az egyesülési tárgyalásokkal a Kirin és Suntory sörgyártó, egyelőre tehát nem alakul meg a piacvezető Aheuser-Busch vállalathoz hasonló nagyságú japán sörmamut - írja szintén a Wall Street Journal. A fúzióval egy évi 43 milliárd dollár bevételt elérő holding jöhetett volna létre.