A Fidesz homályos terveire panaszkodik a Fitch

Vágólapra másolva!
Az egyik vezető nemzetközi hitelminősítő cég szerint a Fidesz gazdaságpolitikai terveit homály fedi, ami akadályozza az ország adósbesorolásának javítását.
Vágólapra másolva!

Magyarország bizonytalan költségvetési helyzete, a 10 héten belül esedékes választások és a várhatóan visszafogott növekedés jelentik a legnagyobb akadályt az ország adósbesorolásának javítása előtt - vélik a Fitch Ratings elemzői, akiket a Bloomberg idézett. A hitelminősítő a héten javított a román besoroláson.

A Fitch jelenleg negatív kilátással tartja nyílván a BBB kategóriába sorolt magyar adósságot.

"A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a Fidesz politikáját még mindig homály fedi. Ez a bizonytalanság az egyik oka a negatív besorolásnak" - fejtette ki a Fitch igazgatója, David Heslam, aki szerint az IMF-fel való kooperáció folytatása és egy egyértelműbb középtávú költségvetési politika elenegdhetetlen a besorolás felülvizsgálatához.

A Bloomberg arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fidesz szerint a recesszió folytatódása, az adósság emelkedése és az irreálisnak nevezett 2010-es költségvetési tervek erősen korlátozzák a pártot a növekedés beindításában.

A magyar adósságra köthető biztosítás díja jelenleg 251,5 pont, ami 5 hónapja nem látott szintet jelent, vagyis csaknem fél éve nem árazott akkora államcsődkockázatot a piac, mint most.