Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A dollárgyengülésben bízhat a forint

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint a keddi szintekhez képest, de komolyabb vásárlói nyomás nem alakult ki a piacon. A forint várhatóan akkor fog erősödni, ha a dollár veszít értékéből a nemzetközi piacon.   
Vágólapra másolva!

Szerdán pár perccel 11 óra előtt 271 forint körül jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, szemben a kedd este feljegyzett 271,80 forinttal. A forint mérsékelt erősödésével párhuzamosan a dollár jegyzése 196,40, a svájci frank árfolyama pedig 184,40 forintra változott a keddi 198-199, illetve 186 forintról.

A nemzetközi piacokon az euró a javuló világgazdasági kilátások, a javuló nemzetközi befektetői hangulat és a görög költségvetési szigorítás miatt erősödött a dollárral szemben, a keresztárfolyam 1,36 körüli szintről 1,37 fölé került. A dollár mellett a jen is gyengült a növekvő befektetői kockázatvállalással párhuzamosan.

Vegyes prognózisok

A javuló világgazdasági kilátásokat az arany és a nyersanyag árak emelkedése is tükrözi, ami rendszerint maga után vonja a nyersanyagtermelő országok devizáinak, de szélesebb értelemben a feltörekvő piaci devizák árfolyamának erősödését is, ezért emelkedett a forint árfolyama.

Bár valóban kedvező a helyzet, igazán jelentős vevői nyomásról nem beszélhetünk a régiós devizák, így a forint piacán. Ez derül ki a Commerzbank kommentárjából is, amely az unalmas piaci hangulatra panaszkodik. A bank szakértői szerint a forint esetleges szerdai erősödését nagy valószínőséggel dollár nemzetközi piacon bekövetkező gyengülése válthatja ki.

A Commerzbank szakértői szerint 271 és 273 forint között sávban mozoghat szerdán az euró, az MTI által megkérdezett kereskedők pedig úgy vélik, 270 forint körül mozoghat a jegyzés. A pozitív irányban 270-es euróárfolyamnál található erőteljes technikai ellenállás, a másik irányban pedig 274 és 275 forint jelentheti a küszöböt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről