Ukrán vita miatt nem jön a kazah olaj

Vágólapra másolva!
Ukrajna ezúttal Kazahsztánnal keveredett vitába az energiatranzit ügyében, ezért nem jön a kazah olaj Magyarországra. Az orosz Lukoil máshonnan pótolja a kieső mennyiséget.
Vágólapra másolva!

Az Ukrajnával kialakult kereskedelmi vitája miatt Kazahsztán leállította az olajexportot Magyarország és Szlovákia felé a Barátság olajvezetéken - közölték a Reuters által idézett kereskedők kedden.

A lépés miatt a Lukoil orosz olajipari cég februárban mintegy 300 ezer tonna, a lengyelországi Gdansk kikötőjében behajózásra váró kőolajat juttat Magyarországra és Szlovákiába.

A Reuters értesülései szerint a kialakult helyzet hátterében az áll, hogy Ukrajna felrúgta a kazah nyersolaj tranzitjáról szóló megállapodást, válaszul arra, hogy Kazahsztán tavaly felfüggesztette az ukrajnai Odessza kikötőjén át történő szállítást.

Ukrajna és Oroszország (ár)vitái miatt az elmúlt években többször leállt a földgázszállítás Oroszország felől, elsősorban ez a konfliktusforrás indokolja a Nabucco, illetve Déli Áramlat néven ismert két tervezett vezeték megépítését.

A Mol az MTI érdeklődésére annyit közölt, hogy a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően a magyar-ukrán határon biztosított a folyamatos kőolajellátás. Az ukrán-kazah vita miatt kiesett kazah olajmennyiséget a partnerek más forrásokból pótolják.

A Magyarországon tárolt kőolajkészletek legalább kilencven napi átlagos felhasználást fedeznek. A Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) adatai szerint olajból 550 ezer tonna, benzinből 225 ezer tonna, gázolajból 443 ezer tonna tartalék van.