Diákhitel: hétfőn lejár az igénylési határidő

Vágólapra másolva!
A diákhitelre igényt tartó hallgatóknak hétfő estig kell kérniük a kölcsönt vagy addig kell beiratkozniuk az adott oktatási intézménybe, ha azt akarják, hogy az első folyósítási napon, márciusi közepén megkapják pénzüket. Az összeg akár a 250 ezer forintot is elérheti.
Vágólapra másolva!

Február 15-ig, azaz hétfőig kell lépniük a diákhitelt első alkalommal igénylő hallgatóknak, ahhoz, hogy az idei első folyósítási napon, március 12-én hozzájussanak pénzükhöz. Őri András, a Diákhitel Központ Zrt. szóvivője elmondta: hétfői határidő azt jelenti, hogy aznap még le lehet adni az igényléseket.

Nem kell újból igényelniük hitelt, akik már korábban is kaptak, de annak érdekében, hogy a márciusi folyósítási napon hozzájussanak a pénzükhöz, be kell iratkozniuk az adott intézménybe február közepéig, csak ebben az esetben kaphatják meg a hitelt márciusban.

Be kelle jelenteni a változást

A kölcsönt havi folyósítással, vagy tanulmányi félévenként - a teljes szemeszterre jutó, öthavi diákhitelt - egy összegben lehet felvenni. Az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók havi 15, 21, 25, 30, 40 ezer forintot igényelhetnek, a költségtérítéses képzésben tanuló diákok 50 ezer forintra is igényt tarthatnak, e nagyobb összeg esetén vállalni kell a magasabb - ekkor 8 százalékos - törlesztési hányadot. (Az első két évben a minimálbér, később pedig az átlagjövedelem, vagy a minimálbér 8 százalékát kell visszafizetniük havonta, ez az állami finanszírozású tanulók esetében csak 6 százalék.) A szabályok szerint tehát az a hallgató, aki február 15-ig beiratkozik vagy először igényli a hitelt, március 12-én 200 vagy 250 ezer forinthoz juthat hozzá.

Ha egy tanulónak bármilyen adata - akár személyes, akár tanulmányi - megváltozott, akkor azt be kell jelentenie, különben rosszul járhat. Ha például másik felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait, és ezt nem jelenti be, akkor a korábbi képzés tanulmányi osztálya a Diákhitel Központ kérdésére az illetőt megszűnt hallgatói jogviszonyúnak minősíti. A szabályok szerint pedig emiatt négy hónap múlva törlesztési fázisba kerül az érintett, hiába van tanulói jogviszonya egy másik intézményben.