"Hol vannak a munkahelyek?" - egy éves az Obama-csomag

Vágólapra másolva!
Egy évvel ezelőtt fogadták el az amerikai élénkítő csomagot, el is jött az ideje az értékelésnek - ez azonban nem egyszerű feladat. Keményen a számok mögé nézett kormány és az ellenzék is, és az látható, hogy nem sikerült megfékezni a munkanélküliség emelkedését, a felhasznált pénzek hozzájárultak minden idők legnagyobb deficitjéhez, de a kormányzat szerint minden sokkal rosszabb lett volna, ha nincs csomag.
Vágólapra másolva!

Egy éve, hivatalba lépése után nem sokkal hirdette meg Barack Obama amerikai elnök gazdaságélénkítő csomagját. Ennek értékelése az elnök szerint mindenképpen pozitív: "a kilábalási programnak nagyban köszönhető, hogy egy második zuhanásnak már nincs valószínűsége" - mondta.

A gazdaságélénkítésre 862 milliárd dollárt szántak több formában, például adócsökkentéssel vagy támogatásokkal. Az élénkítési törvény célja az volt, hogy megállítsák a GDP zuhanását és a munkanélküliséget 8 százalék alatt tartsák, az amerikai gazdaság közel 70 százalékára rúgó fogyasztást ugyanis jelentősen visszaszorította az állástalanság megugrása: csak tavaly februárban 700 ezer fő vesztette el a munkahelyét.

Az élénkítés első évének megítélése azonban nem egyértelmű. Obama és pártja komoly eredményekről beszél, az ellenzéki republikánusok kétségbe vonják azokat és a jövő miatt aggódnak. A kiadások megugrása ugyanis óriási államháztartási hiányt idézett elő, az 1600 milliárd dolláros deficit példa nélküli az amerikai történelemben. Emellett jelentős problémát jelent, hogy alacsonyan áll az amerikai kamatszint, mivel ezáltal a gazdaságba rengeteg pénz áramlik, amelyet ha nem tud felszívni a GDP növekedése, akkor infláció formájában fog új kihívást jelenteni a gazdaságpolitika számára. Az árszínvonal-emelkedés egyelőre nem okoz gondot, januárban csak 0,2 százalékos volt az ütem, de félő, hogy ez nem marad mindig így.

A grafikonok jól néznek ki

Az Obama-elnöknek címzett gazdasági jelentés szerint nagy eredményeket ért el az élénkítés. A gazdaság szűkülését már fél évvel a program meghirdetése után sikerült megállítani. A jelentés hivatkozik a gazdasági szakértők tanácsának (angol rövidítéssel CEA) beszámolójára, amely szerint a tavalyi második negyedévben 2-3, a harmadikban 3-4, a negyedikben 1,5-3 százalékponttal emelte meg a gazdasági növekedést, illetve csökkentette a visszaesést a program.

A munkahelyek megőrzése terén is komoly eredményeket mutat be a riport: a CEA szerint összességében a program 1,5-2 millió munkahelyet teremtett vagy mentett meg. Az amerikai munkaerőpiac egyik legfontosabb mutatószáma, az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók heti száma március 28-án 674 ezer fővel tetőzött, azután csökkenni kezdett - legutóbbi adat már "csak" 473 ezer fő volt. A szakértők szerint amennyiben 400 000 alá kerül ez a mágikus szám, akkor be is áll a nettó munkahelyteremtés, vagyis megkezdődik a munkanélküliség csökkenése.

Republikánus kontra

Az elnöki programot munkaügyi téren támadják a legtöbben, így a politikai ellenfelek ütései is ezen a ponton érik a kormányt. Az Obama-csapat tervei szerint az egyik fő cél az volt, hogy a munkanélküliek aránya ne lépje át a 8 százalékot, ehhez képest jelenleg 9,7 százalékon áll és vélhetően 10 százalék körül marad egész évben a mutató. A Republikánus Párt ennek megfelelően készítette el saját értékelő kiadványát, amelynek a "Hol vannak a munkahelyek?" címet adták.

Az ellenzéki érvelés szerint a program elindítása óta 3 millióan veszítették el munkahelyüket, aminek következtében 10 százalék közelébe nőtt az állástalansági ráta. Mindezt tetézi szerintük, hogy a rekordnak számító 1600 milliárd dolláros államháztartási hiányt okozott a válságkezelés.

Barack Obama válaszában azt mondta, hogy tisztában vannak a népszerűtlenséggel, de "felelősséggel tartoztak azt cselekedni, ami helyes volt az Egyesült Államok gazdasága és az amerikai emberek számára." A magas munkanélküliség kritikáját azzal kívánta elhárítani, hogy nincs az a kormányzati intézkedés, amely 8,4 millió elveszett munkahelyet tudott volna pótolni - a 8 százalékos ígéret be nem tartásáról nem lehet sok jót mondani, így nem is különösképp meglepő, hogy az elnök erre a részletre nem is tér ki az utóbbi időben.

Külsős bírálatok

Az Obama által követett gazdaságpolitkának sok civil támogatója és ellenzpje is van - ez utóbbi csoporthoz tartozik az "Amerikaiak a Jólétért" nevű szervezet, amely kampányt is szervezett az Obama-program ellen. A civilek elnökhelyettese, Phil Kerpen írást is közölt a Fox Newsban a következő címmel: "Kérem, Elnök Úr, ne legyen több élénkítés!" Ebben a republikánusok által hangoztatott vádakat sorolta fel, kiegészítve azzal, hogy az élénkítés miatt megugró államadósság a magángazdaságtól szívja el a hiteleket, tehát rontja a kilátásokat a következő években.

A közgazdász szakma megosztott, de abban egységesnek tűnik, hogy nem a múlt, hanem a jelen értékelésére és a jövőbeli kilátásokra koncentrál. Több elemző mellett Nouriel Roubini neves közgazdász-professzor is piaci buborékokra hívta fel figyelmet az élénkítésnek elnevezett pénzpumpáról beszélve, a davosi világgazdasági fórumon például négy új lufiról beszélt. Az bizonyos, hogy a gazdaságba öntött pénzek hasznosulása kulcskérdés lesz a jövőben - fogalmazott a jelzálogválságot megjósló, és így a média által csak dr. Végzetnek nevezett szakember szerint.