Az OTP húzta fel a pesti tőzsdét

Vágólapra másolva!
Több mint másfél százalékos pluszban zárta a kedidi napot a BUX. A vezető részvények árfolyama erősödött az előző napi záráshoz képest, de az elemzők szerint az emelkedés nem ígérkezik tartósnak.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 322,72 pontos, 1,59 százalékos emelkedéssel, 20 622,83 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 23,6 milliárd forint volt. Elsősorban az OTP húzta fel a piacot, de jól teljesített a Richter is, amelynek tavalyi eredménye - a cég keddi gyorsjelentése szerint - jelentősen felülmúlta az elemzői várakozásokat.

A Mol árfolyama 250 forinttal, 1,46 százalékkal 17 350 forintra erősödött, 4,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 120 forinttal, 2,34 százalékkal 5250 forintra nőtt, forgalmuk 14,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,03 százalékkal 684 forintra emelkedett, forgalma 1,1 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 585 forinttal, 1,47 százalékkal 40 500 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,7 milliárd forintot ért el.

Rózsa Balázs, az OTP Bank Nyrt. tőzsdei műveletek osztályának vezetője elmondta, kedden elsősorban azért indult meg az emelkedés a tőzsdéken, mert kiderült, hogy hamarosan bejelentik Görögország gazdasági mentőcsomagját.

A szakértő szerint azonban az emelkedés még nem tűnik tartósnak, inkább iránykeresés jellemezheti a piacokat az elkövetkező napokban, vagy folytatódik a korábbi napok esése.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője megjegyezte, Görögország, Spanyolország és Portugália feltehetően közelgő leminősítése újabb lökést adhat majd az esésnek.