Az árakra panaszkodnak a Békés megyei gazdák

Vágólapra másolva!
Az alacsony gabonaárak ellenére nincs vevő a terményre, ezért igyekeznek mindenen spórolni a Békés megyei termelők, akik szerint a jelenlegi helyzetben csak a bizonytalanság biztos - derül ki a beol.hu összefoglalójából.
Vágólapra másolva!

Jelenleg 23 százalékkal kevesebbet adnak a búzáért és 34 százalékkal a kukoricáért, mint egy évvel ezelőtt, ám így is alig akad vevő, aratáskor országosan 1,5-2 millió tonna termés foglalhatja el a helyet az új gabonától.

A Békés megyei gazdák a kedvezőtlen piaci helyzet miatt igyekeznek mindenen spórolni: bár tudják, hogy fémzárolt, csávázott vetőmaggal érhető el nagyobb hozam, minőségibb termés, mégis egyre többen ehelyett a betakarított, megtisztított magból vetnek vissza és a műtrágyából is a minimálisat szórják ki a területre - derül ki a beol.hu, a Békés Megyei Hírlap online változatnának összeállításából. (A fémzárolás minőségi tanúsítványt jelent a vetőmagnál, a csírázási százalékot is megadják. A csávázás során növényvédő szert visznek rá a magra, és ez a különböző gombabetegségek ellen védi az adott kultúrát. A megrendelt kukoricavetőmag-mennyiség alapján előrevetíthető, hogy a tengerinél is sokan a termés visszavetését választják.)

Drágák a korszerű szerek

A Hidasháti Zrt.-nél például csak nitrogént használnak, foszfort és káliumot nem. A társaság szeirnt nem hozna annyival többet a növény, mint amennyibe az utóbbi műtrágyák kerülnének, emellett a gombaölő és gyomirtó szereken is igyekeznek spórolni.

Szélsőséges időjárási körülmények között meglátszik a technológiai hiányosság - hangsúlyozta Mede János. A nagykamarási gazdálkodó egyúttal közölte: csak addig nyújtózkodhat az ember, amíg a takarója ér. Nagyon korszerű szerek állnak manapság már rendelkezésre, de ezek drágák. Nehéz döntéseket kell meghoznunk, hiszen a hozam mellett az átvételi ár is bizonytalan - tette hozzá a békési gazda.

Egyes gazdáknak megelőlegezik a kiadást

A 180 tagunknak előre megfinanszírozzuk a termelést a vetőmagtól a műtrágyáig, a növényvédő szerekig" - közölte Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke. Amikor betakarítják a termést, annyi gabonát mindenképpen el kell adniuk, amiből a költségeket visszafizetik. Emellett az eladatlan terményeiket díjmentesen tároljuk.

Ez a segítség levegőhöz juttatja a gazdákat, ám szó sincs róla, hogy a növénytermesztés jövedelmező lenne - jelezték a gazdák, és hozzátették: belegondolni is rossz, mi lenne, ha nem kapnák a földalapú támogatást, mely sok esetben a kapaszkodót jelenti a túléléshez. A termelők szerint jelen állapot szerint csak a bizonytalanság biztos.