Csökkenti az offshore szerződések számát az MVM

Vágólapra másolva!
A korábbi vezetéshez köthető, jelentős vagyoni hátrányt okozó kétes ügyletek megismétlődésének megakadályozása érdekében a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. rendkívüli közgyűlésen módosította alapszabályát: megtiltják, illetve értékhatártól függetlenül a közgyűlés hatáskörébe utalják az offshore cégekkel kötendő szerződéseket - derül ki a társaság hétfői közleményéből.
Vágólapra másolva!

A köztulajdonban lévő gazdasági társaságok takarékosabb működését előíró tavalyi törvénnyel összhangban az MVM rendkívüli közgyűlésen módosította alapszabályát. Ezek illeszkednek a 2008. derekán kinevezett új vezetés szándékához: ahhoz, hogy "minden lehetséges módon elejét vegye a társaság korábbi vezetésének időszakához köthető, az MVM gazdálkodása számára jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletileg és cégjogilag kétes ügyletek megismétlődésének".

Ennek értelmében megtiltják, illetve értékhatártól függetlenül a közgyűlés hatáskörébe utalják az ismeretlen tulajdoni hátterű, vagy off-shore-cégekkel folytatandó ügyletek engedélyezését. Az alapszabályi változást a cégcsoport valamennyi vállalatának társasági szabályozásába átültetik.

A közlemény néven nem említi, de a kérdéses időszakban Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója irányította a MVM-et, mígnem 2008 márciusában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök menesztette az MVM-mel kapcsolatos megváltozott stratégiára hivatkozva.