FHB: Idén 9 százalékkal eshetnek a lakásárak

Vágólapra másolva!
Az idén folytatódhat a lakásárak csökkenése az FHB előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

A lakásárak - az inflációt is figyelembe véve - idén várhatóan 9 százalékkal esnek a tavalyi, közel 8 százalékos csökkenés után - ismertette Harmati László az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese a bank prognózisát.

Az FHB lakásárindex szerint nominálisan 4,5 százalékkal mérséklődtek tavaly a lakásárak, a fogyasztói árindexszel korrigált árcsökkenés viszont 7,6 százalékos volt.

Jön a földárindex

A "kínálati oldal oldódik" a lakáspiacon, vagyis kezdik elfogadni az árakat az eladók. A társasházak értéke tavaly többet csökkent, mint a családi házaké. A hőtechnikailag felújított, a távfűtésről leválasztott panellakások iránt pedig nagyobb lett a kereslet. Az idei évre vonatkozó 9 százalékos árcsökkenést jósoló prognózist félévkor korrigálni fogják. Az előrejelzés három pilléren áll: a makrogazdasági mutatókon, az FHB értékbecslőinek helyzetjelentésén, valamint a hasonló válságok nemzetközi tapasztalatain - mondta Harmati.

A bankár hozzáfűzte: még az idén megjelenik az FHB a termőföldek árindexével is. Az ingatlanpiacnak ez a szegmense jól teljesít, a válság ellenére az árak tavaly kétszámjegyű növekedést mutattak.

Tavaly vezették be az indexet

Az FHB tavaly vezette be a háromezer település 800 ezer lakóingatlanának adásvételi adatain alapuló, negyedévente megjelenő lakásárindexet, amelynek induló értéke 2000-ben 100 pont volt.

Az index tavaly októberi adatai szerint a magyarországi lakásállomány az 1998. évi 4,04 millió darabról 2009 elejére több mint 4,3 millióra bővült. A lakásárak megnégyszereződtek, a lakások reálértéke az inflációt is figyelembe véve megduplázódott. Az éves átlagos áremelkedés 13,2 százalék volt 1998 és 2009 között. Tavaly viszont csökkent az érték, az index 2008 első negyedében elért 200,7 pontos csúcsáról 2009 második negyedévében 183, a hamradik negyedévben pedig 179 pontra süllyedt.